Látványkonyha a Krisna-völgyi Búcsúban

07 júl. 2014 Administrator

Július 18-20. között idén is megrendezik a népszerű családi élményfesztivált, a Krisna-völgyi Búcsút, sok-sok programmal, látnivalóval, érdekességgel.

krisna1A fesztiválszínpad egész napos zenés-táncos kulturális programjaival, a valóság show-ban kipróbálható “Krisnás” szokásokkal, az éttermi sátrak laktató menüjével, édes és sós csemegékkel, a kézművesek utcájával, szentélylátogatással egybekötött templomi körsétával, öko falurészlettel, indiai védikus esküvővel és tűzceremóniával, pantomimmel, jógabemutatóval, valamint sok új családi és gyermek programmal várják a látogatókat.

A parkolótól rendszeresen indul kisvasút, mely áthalad a Krisna-völgy területén és a búcsú helyszínén. A fesztiválsátorban napközben előadások, koncertek, zenei-, tánc- és harcművészeti bemutatók pantomim- és gyermekműsorok szórakoztatják az érdeklődőket.

A nagy sikerű Krisna-völgyi “Valóságshow” idén is hódít. A „ház” minden helyisége a Krisna-hívők életének egy szeletét mutatja be, így aki belép, megtudhatja, hogy öltözködnek, hogy festik a tilakot (agyagjel) a homlokukra, hogyan meditálnak, hogyan főznek, és hogyan ajánlanak ételt Krisnának a házi oltáron.

A templom a búcsúban is Krisna-völgy fő látványossága. Negyedóránként indulnak körbevezetések a bejárattól, melyeken akár többször is részt lehet venni. Megnézhető a Farm életének középpontja: az oltáron álló Krisna.

krisna2Biokertészetükben nőnek az étteremsátorban megkóstolható finomságok hozzávalói, akár vásárolhatunk is frissen szedett terményeket. A vásársoron találhatunk majd indiai ajándéktárgyakat, füstölőket, ruhákat, vegyszermentes kozmetikumokat és tisztítószereket, ékszereket, ásványokat, kézműveseket.

A tehenészet lakói a gyerekek nagy kedvencei: ez a környék igazi érdekességekkel várja nem csak a legkisebbeket, hanem minden Búcsúlátogatót! Búzafülé frissen préselve itt kóstolható. Nagy élmény lehet megsimogatni egy kis bocit, megnézni az ökröket és a teheneket, vagy éppen tanulmányozni azokat az ökörhajtású mezőgazdasági gépeket, amiket a termeléshez használunk, és akár tapasztalatot cserélni a tehenészekkel.

Ha elfáradt, vagy ha érdekli az egészséges életmód, valamint az ökovölgy és más ökofalvak mindennapjairól szóló témák, beszélgetésekkel egybekötött, kisebb előadásokkal várja az Ökoporta. Itt megismerheti az ökológiai gazdálkodás alapjait és a vegyszermentes, környezetbarát életvitel lehetőségeit is.

A Krisna-völgyi Búcsúban a tehenészet melletti Ökoporta részeként üzemel egy tandoori látványkonyha. A hagyományosan ismert naan kenyér mellett a pizza egészséges, indiai változatát is elkészítik a szakácsok, melynek neve uttapam.

A tandoori kemence a 16. századtól terjedt el Indiában. A mogul katonák kedvelt sütési módszere volt. A katonák vacsorája a félig földbe ásott tandoorokban készült el, és a kemencék a sereg távozása után is megmaradtak. Az agyagkemence aljára faszenet tesznek, belsejében nyárson sülnek a zöldségek, oldalára pedig lepény kenyereket tapasztanak. Az így elkészült étel íze különlegesen finom, aki egyszer megkóstolta, biztosan nem felejti el.

Kedvcsinálónak álljon itt az uttapam receptje, mely otthon is könnyen elkészíthető.

Hozzávalók
3 dl urad dhal (egyfajta hüvelyes, fekete lencse), 1 dl rizs, 3 kk só, apróra vágott zöldségek: pl. paradicsom, pritamin paprika, cukkini, reszelt gyömbér, főtt kukorica, egy nagy csokor apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem

krisnakenyerElkészítése
Az elkészítése nagyon egyszerű, csak az bonyolítja, hogy előző nap kell elkezdeni. 6 órára külön-külön beáztatjuk a rizst és az urad dhalt bő vízbe. Ha letelt az idő, egymás után leturmixoljuk mindkettőt egy kevés víz segítségével. Krémes, sűrű palacsintatészta jellegű masszát kell kapnunk. Összekeverjük, megsózzuk, lefedjük az edényt, és egy éjszakán át állni hagyjuk.

Másnap ellenőrizzük az állagát, ha túl sűrű, vízzel hígítjuk. Kissé kiolajozunk egy palacsintasütőt, beleteszünk egy kisebb merőkanál tésztát, és kerekre formázzuk. A tetejét kirakjuk zöldségekkel és zöld fűszerrel. Ha az alja megsült, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Kókusz csatnival vagy zöld-csatnival tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek