A vidéki romantika prímásai a legkiválóbb falusi vendégfogadók

24 márc. 2014 Vaskor István

Eddig is tudtuk, ezután még inkább tudni fogjuk: a falusi vendéglátók országszerte egyedi, családias és változatos időtöltést kínálnak vendégeiknek.

szallasminiositesA Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) 2010-ben alapította meg az Év Falusi Vendégfogadója díjat, amelyet régiónként minden esztendőben egy olyan szállásadóknak ítélnek oda, akiknek tevékenysége öregbíti a szövetség hírnevét, és népszerűsíti a falusi turizmus szépségét, változatosságát. Az idei elismeréseket a nemrégiben rendezett, Vidéki Örökségeink a Kárpát-medencében konferencián adták át a legjobbaknak. Az alábbiakban érdemes megismerkedni a díjazott vendégházakkal, azok üzemeltetőivel, tulajdonosaival, elhivatottságukkal, kínálatukkal – összességében a vidéki élet minden magyarországi régióban kínált szépségével.

Petya, Janó és a Pipacsos Vendégház
A dél-alföldi régió díjazottja, Sirok Istvánné2005 óta üzemelteti Dávodon a vendégházát. A Pipacsos Pihenőház afalu szívében helyezkedik. Az 1830-ban épült, eredeti nádtetős parasztházaz 2004-ben újították fel, megőrizve régi parasztos jellegét. A Pipacsos Pihenőház szomszédságában található a Dautova Vendégház, melynek területén elkülönített karámban két póniló is él: Petya és Janó. 2014-ben pedig a harmadik vendégházat is megnyitotta a falusi vendéglátó hölgy.

dijfatoszpipacsSirok Istvánné 2005-ben lépett be a Vendégváró Bács-Kiskun Egyesületbe, ahol jelenleg vezetőség tag. Rendszeresen szervez és vezet hagyományőrző, kézműves és művészeti foglalkozásokat. Felismerte, hogy a túlmodernizálódott életben szüksége van a gyerekeknek és a felnőttek is egy olyan helyre, ahol autentikus módon tudnak élményeket szerezni. A Pipacsos Pihenőháznál kiemelt fontossággal kezelik a hozzájuk érkező gyermekeket. A múlt értékeit játékos módon ismerhetik meg, közben aktív részesei a történetnek, mi több: akár saját maguk is alakíthatják.

Domoszlói muskotály és paraszt jakuzzi
Az észak-magyarországi régióban a domoszlói Öregház Vendégház üzemeltetője, Gyurkóné Zaja Zsuzsanna kapta az elismerést. A szakember a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület tagja, a Domoszlói Idegenforgalmi Egyesület vezetője és a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület tagjaként is aktívan tevékenykedik a falusi turizmus népszerűsítéséért.

dijfatoszdomoszloA családja által üzemeltetett Öregház Vendégház az 1900-as évek elején épült, azt 2000-ben újították fel. Valódi vidéki hangulatba csöppen a hozzájuk betérő vendég. A fedett kemence nem dísztárgy, hanem a napi ételkészítés fő helye, az udvar tavasztól őszig virágoktól pompázik, az itt lévő „paraszt jakuzziban” mindig tiszta és kellemes hőfokú vízben fürödhetnek a vendégek. Ami pedig a régi falusi esték hangulatát elővarázsolja, az a ház alatti pincében érlelt Domoszlói muskotály, mellyel gyakran koccintanak betérők.

A dáma pompás lekvárjai Penyigén
Kőrösi Miklósné (Gergely Katalin) Penyigén él családjával, s az észak-alföldi régióból idén ő vehette át a díjat. Polgármesterként kezdett a falusi turizmussal foglalkozni: a Szatmári Fesztivál egyik „motorjaként” sokat tett a rendezvény sikeréért, a térség megismertetéséért. A Szenkeparti-Nagyvásár megálmodója, szervezője.

dijfatoszkorosi2010 óta foglalkozik családja falusi szállásadással. Vendégházuk kínálatát helytörténeti gyűjtemény létrehozásával gazdagította. Kezdeményezésére hozták létre 2004-ben az ország első szilva- és lekvármúzeumát, a Penyigei Lekváriumot. 2008-ban a térség hagyományos gasztronómiájának megismertetéséért és népszerűsítéséért Szatmári Kóstoló címmel könyvet írt. Kőrösi Miklósné a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend Dámája. Falusi vendéglátóként elsősorban hagyományos ételek készítésével foglalkozik, szilva és somlekvárja elnyerte a Hagyományok Ízek Régiók védjegyet.

Életet varázsolt az elhagyott vidékre
A közép-magyarországi régióból Fésűs Csaba, a Linti Vendégház tulajdonosa kapta az elismerést. A Csemő külterületén található, új építésű, 4 napraforgós minősítésű vendégház életet vitt az elhagyott, egyébként szép természeti adottságokkal rendelkező településrészen. Azoknak az embereknek, akik csendre, nyugalomra, jó levegőre vágynak, szeretnék megismerni és megismertetni gyermekeikkel a vidék varázsát, azoknak Fésűs Csaba lehetőséget biztosít a hétvégi vagy a nyári vakáció eltöltéséhez.

dijfatoszlintiKapcsolatot ápolnak, és szívesen elkísérik a vendégeket a helyi fafaragó-műhelybe, és a Lajosmizsei Művelődési Ház számos hagyományőrző programjait is ajánlják. Tervei között a környéken tevékenykedő őstermelők, kézművesek, hagyományőrzők feltérképezése szerepel, hogy még szorosabban együttműködve népszerűsíthessék a vidéki élet szépségeit.

Mesebeli postáskisasszony a kedves vendégváró
Márk Attiláné, a fertőhomoki Márk Vendégház tulajdonosa kapta a nyugat-dunántúliak közül a FATOSZ idei elismerését. Erzsike – ahogy mindenki szólítja a szakmában – a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület oszlopos tagja, maga a született kedvesség, a mesebeli postáskisasszony, aki mindent tud a falubeliekről és a vendéglátásról.

dijfatoszmarkErzsike vigyázó szemeit Nyugat felé vetve szívta magába azt az igényességet, amely jellemzi vendégházát és egész családját. Mindig keres és talál magának valami elfoglaltságot. Ha gondban volt a fertőhomoki óvoda - segített, ha közelgett a helyi Diófesztivál, nyakába vette a szervezést. Bárhol, bármikor, de legfőképp vendégházában zölddióból süteményt, likőröket készít, igazi helyi különlegességeket, amelyek csak nála kaphatók. Sok más mellett ezekkel teszi gazdagabbá a vendégek fogadását. Ő maga a környék egyik legrátermettebb menyecskéje, igazi közösségformáló erő!

Irénke néni a Rucz Farm ma is vadászó motorja
Rucz Jánosné, Irénke néni méltán kapta meg az elismerést a Közép-Dunántúl vendégfogadói közül. A Vajtán lévő három napraforgós Rucz Farm – mely 100 éve a család tulajdona – sokak kedvelt pihenőhelye.

dijfatoszruczA nyolcvanadik életévéhez közeledő Irénke néni ma is motorja a tanyának, és fiatalos lendülettel dolgozik. Szőlőt termeszt, bort készít, vadászik, kenyeret süt a nemrég készült kemencében, főz, befőzi a megtermelt gyümölcsöt, fogadja a visszatérő vendégeket. Gyermekcsoportok is kedves vendégek nála, akik élvezik a sok állatot, ismerkednek, simogatják, etetik azokat. Néhány éve csak „térdig érő” állatokat tarthat gyermekei tanácsára, így tehenét eladta.

A kilencvenes évek elején ő kezdeményezte a vajtai szüreti hagyományok újjáélesztését. Segíti, támogatja a vajtai civil közösségeket, és őrzi a régi családi hagyományokat, ápolja az ősök emlékét.

A Jakab-hegy lábánál bőven fakadnak szabad energiák
Somogyváriné Koncz Margit, a cserkúti Vackor Vendégházak tulajdonosa lett Dél-Dunántúl díjazottja. Huszonnégy éve foglalkozik falusi vendégfogadással, alapító tagja és a kezdetektől, 1999-től választmányi tagja a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetségnek. Az induláskor – Dél-Baranyára „tekintő” telkéről – a távlatokat nem csak a gyönyörű panoráma jelentette számára, hanem a környékbeli, éledező falusi vendégfogadók együttműködő közössége, akiket igazán ütőképes csapattá kovácsolt össze a Nyugat-Mecsek vidékén.

dijfatoszvackorÚgy tűnik, hogy környezetében és portáján, a Jakab-hegy lábánál bőven fakadnak szabad energiák, mert Margó – ahogy mindenki ismeri – 24 év falusi vendégfogadása nyomán sem veszített fiatalos lendületéből! A vendégfogadásban elért sikerei mások számára is példát jelentettek és nem csak a szűkebb környezetében! Más megyék falusi turizmus iránt érdeklődő „gazdái” közül többen a „birtokát” bejárva, és tapasztalatait meghallgatva döntötték el, hogy ezzel ők is megpróbálkoznak!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek