Olcsó és zöld nyaralás itthon: vidéken tudják, mi fán terem a vendégszeretet

20 júl. 2012 Administrator

videkinyaralas3Ha fejtörést okoz, hol nyaraljunk, hogyan töltsük kellemes környezetben a szabadságot, ime a megoldás: a falusi szálláshelyek ideálisak a pihenésre.  
Sokat dolgozunk, hogy elegendő jövedelmet tudjunk megtermelni önmagunk és családunk fenntartására. Elképesztően sokat, főleg, ha egy természet közeli néphez hasonlítjuk magunkat, akik a napi 2-3 órás „munkát” is szórakoztató formában, játékosan végzik. Aki stresszes munkát végez, vagy nem érzi komfortosan magát munkahelyén, annak a nyaralás egy igazi mentsvár. Ugyanis itt tudjuk újratermelni munkavégző képességünket (rekreáció), így tudjuk kisimítani az elcsépelt idegszálakat. 

De mielőtt rábökünk egy akciós trópusi ajánlatra, vagy egy külföldi szálloda reklámjára és elköltjük rá a nehezen megkeresett jövedelmünket, elgondolkodunk-e rajta, hogy: „Mire is van valóban szükségem?” Sokszor érezte már, hogy a vakációról hazatérve fáradtabb, mint amikor elindult?

videkinyaralas1Persze, mert a pörgős hétköznapok után szinte bűn befizetni a nívós nyaralóhelyek valamelyikére, hiszen épp ugyanaz a nyüzsgés, tömeg és „őrület” vár bennünket ott is, mint amit szeretnénk kipihenni. Kezdődik minden a repülésnél, ahol a foglalástól kezdve, az illetékek, a reptérre kijutás nehezíti dolgunk, s a java még csak ezután következik.

De van jobb megoldás: valódi pihenés, nyugalom, feltöltődés, s mindez még olcsóbban, mint a fent említett esetben: ez a jó öreg falusi turizmus! Elég csupán felkeresni egy csendes vidéki kisvárost vagy eldugott falvacskát, ahol még tudják, mi fán terem a vendégszeretet. És hogy milyen hatással van döntésünk a környezetre és a gazdaságra?

videkinyaralas2Mivel a turizmus a világon az egyik legnagyobb iparág, jobb, ha csínján bánunk vele. Nos, először is nem kell több száz vagy ezer kilométert autózni, vagy repülőre ülni, hogy elérjük úti célunkat. Néhány órás kényelmes autókázással, netán tán tömegközlekedéssel eljuthatunk a helyszínre, ezzel több liternyi üzemanyagot spórolunk magunknak, a természetet pedig megóvjuk rengeteg káros anyagtól, és szennyező gáztól. Ha még oly szerencsénk van, hogy vendéglátónk is hasonló, környezettudatos szemléletet vall, akkor ottlétünk sem jelent megterhelést a természet számára. Számos vendégház ügyel ma már a hulladékok szelektív gyűjtésére, a szennyvíz újrahasznosítására, alternatív energiaforrások alkalmazására.

De a helyben termelt zöldségek, gyümölcsök felhasználásával, fogyasztásával is sokat tehetünk egészségünk és a természet védelme érdekében. A kis mennyiségben, vegyszerek nélkül termelt finomságok nem csak ízletesebbek, de tápanyagokban is gazdagabbak, mint a messzi földről éretlenül ideszállított, utóérlelt társaik.

falusijakabvendeghazHa a fogyasztási cikkek mellett szálláshelyből is a hazait választjuk, döntésünk még a gazdaságra is pozitívan hat! Gondoljunk csak bele: keresletünkkel munkát teremtünk olyan vidéken, ahol nehézkes a munkavállalás, de annál több a felfedezésre váró természeti érték. Ha pedig van munka, méghozzá helyben, akkor a vidék sem néptelenedik el, sőt, igazi értékteremtő munkába kezd.

A mai falusi vendéglátók tisztában vannak házuk tájának értékeivel, így tanácsot tudnak adni, milyen attrakciókat keressünk fel, hol érdemes túrázni, kerékpározni, vízi sportot kipróbálni. Kis kereséssel találunk olyan helyet is, ahol lehetőségünk nyílik megismerni a vidéki gazdálkodást, a kertészkedést, állattartást, s akár aktívan részt vehetünk a ház körüli teendőkben.

A drágább külföldi utak helyett egyre többen választják hazánkban az olcsóbb, akciós belföldi utakat. Magyarországon közel 900 településen, 8-10.000 vállalkozó vár minket, összesen 25.000 vendégágyas kapacitással! A falusi turizmus kínálata egyedülálló, a kereslete pedig Önön múlik! A www.falusiturizmus.hu portálon ingyenesen is foglalhatunk szállást és programot, sőt, Szép Kártyánkkal is fizethetünk!

Csatlakozz a falusi turizmushoz a FACEBOOK-on!
Turisztikai honlap: www.falusiturizmus.hu
Szakmai honlap: www.fatosz.hu
További információ:
Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, 1077 Budapest,Király u.93.
Szalay-Zala Andrea – titkár, 06 30/530-1642
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek