Pacsni házilag: finom péksütemény a régi időkből

24 szept. 2015 Administrator

Ki emlékszik mondjuk gyerekkorából a pacsnira? Bizony régen még szinte minden pékségben lehetett kapni, és sokak rendszeres és kedvelt uzsonnája volt.

pacsni3

 

De mi is a pacsni?
“Finom, ropogós a szokásos leveles tésztákhoz képest lényegesen kisebb zsírtartalmú, mégis leveles szerkezetű péksütemény.
Leírás: A pacsni kb. 15 cm hosszú, 3-4 cm széles. Babapiskótára emlékeztető alakú lapos, édeskés ízű termék. Felülete egyenetlen, kissé domborodó, a héj és a bélzet mennyiségi aránya a héj javára tolódik el, ettől kellemesen ropogós.” (Forrás: Magyar Pékek Fejedelmi Rendje)

A pacsni megnevezésen kívül nevezik még pasztránának vagy lapos vajasnak.

Néhány éve több pékséggel, pékségben dolgozókkal is jó kapcsolatot ápolok, az egyik “öreg” pék még emlékezett rá, hogy készítettek pacsnit. Szépen le is jegyeztem a receptet, aztán ahogy az a nagykönyvbe írva vagyon, meg is sütöttem, majd el is raktam valami bombabiztos helyre a cetlit, úgy, hogy sokáig nem találtam. A napokban valaki eszembe juttatta, így kutatásba kezdtem itthon, szerencsémre meg is találtam… Sőt, meg is sütöttem. Most pedig gyorsan leírom, nehogy megint évekre eltűnjön ez a fantasztikusan finom péksütemény az életünkből.

 

Hozzávalók
65 dkg liszt, 4,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj + olaj a formázáshoz, csipet só, 4 evőkanál cukor, 10 dkg hideg vaj

 

Elkészítése
2 dl tejben egy kis cukorral megfuttatom az élesztőt, a lisztet a dagasztó tálba szitálom, hozzáadom a 2 evőkanál olajat, a sót, a maradék cukrot, majd a felfutott élesztőt is. Nagyon alaposan kidagasztom, nálam 20 percig ment a dagasztógép. Nagyon lágy tészta a végeredmény, lágyabb, mint egy kalács tészta, nem a tál falától elválós típus, hanem olajos kézzel a dagasztó tálból a kelesztőbe segítendő.

 

pacsni2

 

Másik lehetőségként a dagasztó tálban letakarom, és úgy kelesztem meleg helyen 40 percig. A tésztát ezután lisztezett felületre borítom, és kinyújtom kb 1 cm vastagra. A vajat – mikor nekikezdtem az egész műveletnek – bedugtam a fagyasztóba, így mire idáig értem, jól reszelhető egy nagy lyukú reszelőn vagy ennek hiányában késsel is forgácsolható. A vaj egyharmadát ráreszeltem, összehajtogattam a tésztát, majd megnyomkodtam és másodjára már nem nyújtottam drasztikusan, hanem kézzel nyújtottam csak meg. így került rá a vaj második harmada, majd hajtogatás és újabb kézi nyújtás után az utolsó harmad. Összehajtogattam és letakarva 15-20 percet pihenni hagytam.

 

Mikor letelt a pihenő idő, henger alakúra sodortam, úgy hogy kb. egy 6-8 cm átmérőjű legyen. Olajos kézzel csíptem belőle egy kb. 3 cm széles darabot és ezt mindkét kezem 3-3 ujját használva hosszában széthúztam. Az adott tészta darab közepéről indulva, kifele haladva, apró mozdulatokkal húztam, majd a két végébe akasztva a mutató és középső ujjam és a hüvelykkel megtámasztva a tésztát éri el a végleges formát. Amolyan rusztikus babapiskótákat kell alkotnunk…

Sütőlemezre (ezen sokkal ropogósabbra sül, mint a papíron!) vagy annak hiányában sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, 230 fokra felmelegített sütőben kell sütni. Mielőtt a sütőbe teszem a tepsit, alaposan befújom vízzel (a virág spricni tökéletes erre a célra), hogy gőz legyen a sütőben. 10-15 perc alatt pirosra sül. A spriccelést minden tepsi behelyezésekor megismétlem.

 

pacsni1

A végeredmény egy fantasztikusan finom, ropogós héjú, ám belül lágy édes tészta, amit reggelire, uzsonnára egy bögre tejjel vagy kakaóval jó szívvel ajánlok.

Forrás: eletinfo.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek