Hogyan készítsünk tinktúrát?

30 szept. 2012 Administrator

tinktura1A tinktúra növényi anyagok alkoholos kivonata. Készíthetjük egyféle gyógynövényből, illetve többféle növényt tartalmazó kivonatot is készíthetünk. 

Készítésénél a növényi részeket összeaprítjuk és gyógyszertárban kapható tömény 96 % -os, vagy 1/3 rész vízzel hígított alkoholban, vagy jó minőségű, biztos helyről származó borban áztatjuk. Az áztatáshoz könnyen kezelhető, széles szájú üveget használjunk, amelyet az anyag elhelyezése után lefedünk.

Az áztatás hőmérséklete 10- 0 C' között legyen! Ennél melegebb helyen az alkohol párolgása miatt nem szabad végezni az áztatást! Az áztatás ideje 6 - 8 nap.

Ezután a folyadékot ruhán átszűrjük, a visszamaradt anyagot alaposan kinyomkodjuk. Az így nyert szüredéket vászonkendőben, vagy tölcsérbe helyezett vattán, vagy szűrőpapíron újra átszűrjük, hogy áttetsző folyadékot kapjunk. Ez a tinktúra a növények hosszú éveken át eltartható gyógyanyagait tartalmazza!

Ha van cseppentős üvegünk akkor abba töltsük, ha nincs, akkor megfelel másfajta üveg is. Mivel ebből kicsi mennyiség kell, érdemes több kisebb üvegbe tölteni. Használatkor a tinktúrából pár cseppet, vagy egy fél mokkáskanálnyi mennyiséget keverünk vízbe, teába, üdítőbe.

Vadgesztenye tinktúra
Elkészítése:

40 g száraz vadgesztenye termését ledaráljuk kávéőrlőn, 20-30 napig áztatjuk 200 ml 70°-os etilalkoholban, többször fel rázzuk naponta. Vattán keresztül egy tölcsér segítségével leszűrjük. Tetszés szerinti üvegcsékben tároljuk (jól zárható).
20-30 cseppet vesszünk be naponta, 2-3-szor kevés vízben evés előtt. Havonta 15-20 napig szedjük a cseppeket.
Hatásos: gyomorfájdalomra, hasmenés ellen, visszérre, aranyérre, tromboflebitiszre. A tinktúrát felhasználhatjuk kenőcsök készítésére.


tinktura2Propolisz tinktúra
Elkészítése:

100 g, 80-96%-os alkoholhoz, jégszekrényben tartott "dermedt" propoliszból 20 g-ot reszelünk. Az alkoholt a propolisszal együtt 30-40 °C-ra felmelegítjük és jól összerázzuk. Ezt a műveletet egy héten át többször (6-7-szer) megismételjük. Végül az oldatot állni, ülepedni hagyjuk, majd óvatosan leöntjük a tiszta részt. Tisztán, vagy alkoholos tinktúraként (így akár 2 évig is eltartható). Adagja 20%-os tinktúra esetén testsúlytól függően naponta 60-90 csepp.
Alkalmazása
Eddig az alábbi megbetegedések gyógyításában bizonyult jónak:
- Az összes belgyógyászati inflamidoknál, melyek lázas állapotokat idéznek elő a pácienseknél 3x naponta 30 cseppet.
- A nők átmeneteiknél (klimakteriumnál) egy éven keresztül az elvárt átmenet előtt naponta 1x10 cseppet.
- Prosztata gyulladásoknál naponta 1x30 cseppet.
- Magas vérnyomásnál (hypertonia) naponta 1x30 cseppet gyógyulásig.
- Vese- és májgyulladásnál jó eredménnyel használható, naponta 2x40 cseppet, 1 dl meleg vízben. Minden második nap kihagyandó. Gyógyulásig használjuk.
- Anginánál, vagy katerális anginánál továbbá torokgyulladásnál, meghűlésnél szövődmények elkerülése céljából naponta 40 cseppet 2 dl meleg vízben megisszuk és többször naponta gargalizálunk.
- Gyomor- és nyombélfekélyeknél 1 dl meleg tejben 40 csepp propolisz tinktúrát adunk és éhgyomorra megisszuk.
- Tyúkszemek és bőrkeményedéseknél tinktúrába mártott vattacsomót a fájós helyre helyezzük lehetőleg alvás előtt. Többször ismételjük. Nappal szappanos szaliciles propolisz kenőcs alkalmazható. (Vigyázat: napokig a bőrkeményedés fokozottan fáj.)
tinktura3- Bőrdefektusoknál, melyek eltűrik az alkoholt, bedörzsöljük a megbetegedett helyeket tinktúrával. A defektek gyorsan eltünnek. (Más esetben kenőcsöt alkalmazzunk.) 1 dl meleg vízbe 40-50 csepp propolisz tinktúrát csepegtetünk és ezzel az oldattal borotválás után arcunkat megmoshatjuk.
- TBC-nél naponta 3x30 cseppet beveszünk és 2 x hetenként inhalálunk gőz fölött. Az inhaláláshoz 1 liter forró vízbe 100 csepp tinktúrát csepegtetünk.
- Lerészegedett embert úgy józanítunk ki, hogy megitatjuk 1 dl hideg vízzel, melybe 50 csepp tinktúrát teszünk.
- Ujjak közötti penész megbetegedéseknél tinktúrával bekenjük a megtámadt helyeket.
- Gyomorfájdalmaknál megiszunk 1 dl meleg vizet, melybe 50 csepp tinktúrát csepegtetünk. A fájdalmak gyorsan elmúlnak. Ez az oldat bélparaziták ellen is eredményes, ha naponta 2 x éhgyomorra megisszuk.
- Fogfájdalmaknál egy kis vattacsomócskát tinktúrába mártunk és a fájós fogra helyezzük. (Tiszta propolisz beteg fogínyre, fájós odvas fogra helyezve gyulladást gátló és fájdalomcsillapító hatást fejt ki.)
- A tinktúra öreg sebre, felfekvéseknél használható, ha a helyet először megmossuk apróbojtorján főzettel és azután többször propolisztinktúrával bekenjük. Rövid idő után megszűnik a vizenyősség, mikor a fájdalmas felfekvéseket és sebeket meggyógyítja.
- A tinktúra I. fokú égési sebekre is használható, ahol növényeredetű és szintetikus gyógyszerek nem érnek el eredményt.
- Prologtatóba cseppentve az alkoholos tinktúra fertőtleníti, csírátlanítja a levegőt, légtisztító, frissítő hatású.

Forrás: www.erzsilapja.lapunk.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek