Álomszép kerítések fűzből - ahogyan nem is gondolnád

06 szept. 2015 Tartalomszerkesztő

Vitathatatlan: az élő kerítésnél nincs szebb. A fűzfából készült kerítések elkészítéséhez ráadásul sem mérnöki végzettség, sem építési engedély nem szükséges. Csupán egy kis törődés és talán némi kertészeti ismeret, ami segítségünkre lehet. Ezt a fajta kerítést hívhatjuk egyszerűen élő kerítésnek.

Élőfűzkerítés a Svajcban található, Vevey Kertben.

A fűz vagy fűzfa a fűzféle családok névadója. Közel 400 fajtája lombhullató fa és cserje.Nedves talajt, hideg és mérsékleti övet kedvelő növény, mely leginkább az északi féltekén honos.Szinte az összes fűzfélét nagyon könnyű dugványozni. A fiatal fűzfa dugványokat fűzfavesszőnek nevezik, a hosszabbakat és nagyobbakat pedig fűzfa ostornak.

Kerítés készítésekor a fűzfavesszőket ferdén a földbe szúrták. A vízszintes felső részét fűzfavesszőkből fonták, hogy a kerítésnek legyen a stabilitása és tartása.

A fűznek magas az auxin tartalma, ami egy hormon. A fűz egyfajta nedved ereszt (fűzfa vizet), ez segíti elő a sikeres gyökéreresztést és növekedést. A hajlított vesszők hajlamosak a vesszők teljes hosszán kihajtani, míg a függőlegesen növekvők gyakran csak a vessző végén/tetején.

 

Fűzfakerítés egy walesi botanikus kertben

Hogyan csináljuk mi magunk? Az alsó részeken dörzsöljük le a hajtásokat annak érdekében, hogy a rácsos kerítésünk formái megmaradjanak, ellenkező esetben deformitás következhet be. A felső 3-4 rügyet mindig hagyjuk éppen, hogy a kerítésünknek ez lehessen a dísze. Téli hónapokban is gyönyörűen fest.

RHS Garden Harlow Carr, Yorkshire.

 

Három vesszőt összefogva gyönyörű gyémántos mintát kapunk.

Készíts egy lyukat a földbe egy fémrúd vagy dugványozó segítségével, majd helyezd bele a vágott fűzfavesszőt. Nagyon fontos, hogy a sövény körül teljes gyomirtást végezzünk. A gaz minden esetben elszívja a gyökér eresztésre induló fűzfa szükséges tápanyagait. Legjobb, ha olyan anyaggal fedjük le a növény környezetét, amely javarészt átengedi a vizet és esetenként tápoldatot. Ilyen például a fenyőkéreg, amely szinte 100%-ban meggátolja a gyomok növekedését, a vizet viszont teljes mértékben átengedi.A fűz inkább a napos helyet kedveli, de félárnyékban is remekül érzi magát. Jól alkalmazkodik a sok vizet tartalmazó, nedves talajban is, de a gyengébb minőségű földben is képes gyökeret ereszteni.

 


Élő fűzkerítés veszi körben a veteményest Franciaországban

A kerítések rendszeres metszést és újrafonást igényelnek a gyors növekedés miatt.Fűzpavilon Whichford Pottery-ben, Warwickshire-benFűzfa boltív Bealtaine Cottageban, ÍrországbanÉlőfűzfa boltív, télen és nyáron.

Élőkerítés télen a Ryton Organikus Kertben.

1998-ban Marcel Kalberer  természetművész és -építész alkotta meg ezt a fűzfából készült pavilont, az AUERWORLD PALACE-t. Úgy is ismerik, mint a „ minden fűzfa anyja” helyet. A pavilon Németországban Weimar és Naumburg régióban található.A fűzfákat gyakran alkalmazzák folyópartok stabilizálására, talajerózió szabályozására.A fűzfa kerítést nem szabad túl közel ültetni épületekhez, mert a gyökere agresszív módon keresi a vizet, folyadékot. Gyökerei ezért sokkal szélesebb körben képesek elterjedni a földben. Sokkal nagyobb gyökérrendszerrel rendelkezik, mint más fa fajták. Fűzfa étkező

Forrás: offgridquest.com

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek