Sárgarépa, a zöldségek világbajnoka
A sárgarépát előszeretettel használjuk levesekbe, salátákba, gyümölcslevekbe, ugyanakkor íze mellett az egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.
10 ok, hogy fogyasszunk minél több sárgarépát
Béta-karotin. - A sárgarépa gazdag forrása ennek az erőteljes antioxidánsnak, amely többek közt a bőr egészségében játszik fontos szerepet.
Emésztés. - Olyan nélkülözhetetlen nyomelemeket, vitaminokat és enzimeket tartalmaz, melyek serkentik az emésztést. Segít megelőzni a gyomorfekélyt és más emésztési zavarokat.
Alkáli elemek. - Tisztítja és frissíti a vért, miközben egyensúlyba hozza szervezetünk savas-lúgos arányát.
Kálium. - Segít fenntartatani az egészséges nátriumszintet a szervezetben és ezáltal csökkenti a magas vérnyomást.
Fogak egészsége. - A répa megöli a káros baktériumokat a szájban és segít megelőzni a fogszuvasodást.
Sebek kezelésére. - A nyers, reszelt sárgarépát külsőleg alkalmazhatjuk vágásokra, gyulladásokra.
Fitotápanyagok. - A sárgarépa tartalmaz egy falcarinol nevezetű fitonutrienst, ami csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, és elősegíti a vastagbél általános egészségét.
Karotinoidok. - Ezek szabályozzák szervezetünkben a vércukorszintet.
Rostok. - Csökkentik a koleszterinszintet, illetve segítenek megelőzni a vérrögök és különféle szívbetegségek kialakulását.
Szemek, haj, körmök. - A sárgarépa fogyasztásával frissíthetjük a sejteket szervezetünkben.