Rejtett ételkockázatok: méreg a tányérodon?

22 szept. 2015 Budai István

Jogszabályok által elfogadott módon daganatkeltő hatású vegyületek lehetnek élelmiszereinkben.

 

 

Természetesnek nevezhető a génmódosított élelmiszer, és nem gond az élelmiszerek sugárkezelése sem. Kockázatok, amiket naponta vállalunk, bár nem tudunk róluk.

 

Élelmiszer-besugárzás

 

Az élelmiszerek sugárkezelése gyakran alkalmazott módszer, amely alkalmas az élelmiszerekben lévő káros baktériumok elpusztítására. Bár számtalan nagy, nemzetközi szervezet jóváhagyta, az eljárást mégis sok aggály övezi.

 

Az Amerikai Élelmiszer-biztonsági Szolgálat egy belső kutatási anyaga szerint, a kezelés során egy radioaktív vegyület, a 2-ACB jön létre, ami állatkísérletekben daganatkeltő hatásúnak bizonyult. Az ausztrál kormányzat szerint az eljárás biztonságos, de egyes élelmiszereknek megváltoztatja a szerkezetét és az ízét, valamint csökkenti a vitamintartalmát is, így ezeknél nem ajánlják a sugárkezelést. Európában éppen a fenti aggodalmak miatt az élelmiszerek besugárzásos kezelése egyelőre erősen korlátozott. Magyarországon a sugárkezelt élelmiszerek jelölése kötelező, ám a zöld jelzés inkább emlékeztet valamilyen bio-minősítésre, semmint sugárkezelésre.

 

Engedélyezett rákkeltők

 

Élelmiszereinkben számos egészségkárosító, sőt daganatkeltő vegyület található meg. Azt gondoljuk, hogy ezek jelenléte nem megengedett, holott éppen az ellenkezőjéről van szó. Az Európai Unió csak azt határozza meg, hogy mi lehet ezen egészségkárosító vegyületek legmagasabb koncentrációja az egyes élelmiszerekben.

 

 

Egy rossz kompromisszumról van szó. A környezetszennyezés és egyes élelmiszer-előállítási folyamatok során az élelmiszerek szennyeződnek, és ez szinte kikerülhetetlen. Így kerülnek olyan vegyületek – jogszabály által is elfogadott módon – élelmiszereinkbe, mint például a dioxinok és az aromás szénhidrogének, amelyeket az ENSZ is deklaráltan rákkeltő hatásúnak tart nyilván. De elfogadott az is, hogy a gyümölcslevekben ón, vagy a halakban higany legyen, ahogy az is engedélyezett, hogy a húsokban ólom, a búzában kadmium legyen. Ezek mind közismerten rákkeltő hatású anyagok, amelyekre nincs biztonságos határérték.

 

Természetes, de génkezelt

 

Amerikában egy felmérés szerint a csomagolt, és „természetes” jelöléssel ellátott élelmiszerek többsége jelentős mennyiségű génmódosított anyagot tartalmazott. A vizsgált több mint 80 szója- vagy kukorica-alapanyagokból készült élelmiszer döntő többsége tartalmazott génmódosított anyagot. Míg a GMO-mentes címkével ellátott élelmiszerek valóban mentesek voltak, addig a jelölés nélküli, vagy „természetes” jelöléssel ellátott élelmiszerek szinte mindegyike tartalmazott génmódosított összetevőt.

 

A Greenpeace magyarországi felmérése szerint a hazai húskonzervekben is jelen vannak a génmódosított összetevők. A genetikailag módosított élelmiszereket nagyon komoly vita övezi, független kutatások számos egészségkárosító hatással hozták már összefüggésbe.

 

Forrás: receptneked.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek