Nagyanyáink gyógymódjai a természet patikájából

17 máj. 2012 Kulisch-Szabó Szilvia

nagymamaxA régi, vidéki öregek – bár nemigen betegeskedtek – tudták a gyógyítás módjait, úgy, hogy bizonyos betegségeknél a természet patikájából merítettek.  

Folyik az orrod, fáj a torkod, a köhögésbe beleremeg az egész tested és már nagyon unod, mert képtelen vagy bármit is csinálni, ilyen állapotban. Ha magadra ismertél, ismerd meg nagyanyáink receptjeit, mielőtt kiváltanád a több ezer forintos gyógyszereket a patikából:

Mézes-citromos turmix
Csavarj ki egy citromot, és melegítsd fel egészen forróra. Keverj el benne két kávéskanál mézet, és idd meg este lefekvés előtt, majd másnap reggeli után. A leggyorsabb és a leghatásosabb szer, megéri a próbát.

Szeletelt hagyma torokfájásra
Szeletelj fel egy fej vöröshagymát – közben mélyeket lélegezve, hiszen remek tisztító hatása van –, és helyezd a szeleteket egy kendőbe. A kendőt kösd nyakad köré éjszakára. Nem túl illatos megoldás, de hatékony.

nagymamaHagymatea köhögésre
Hat deci forrásban lévő vízbe tegyél bele három közepes méretű, meghámozott, megmosott, kicsit bevagdalt vöröshagymát. Főzd egy percig, majd takard le negyed órára. A negyed óra letelte után szűrd le, és már ihatod is. Ha valaki nem kedvelné ezt az ízt, ízesítheti gyógyteákkal, a hatása így még jobb lesz.

Kamilla inhalálásra
Főzz egy nagy lábos erős kamillateát, hajolj fölé, fejedet takard le egy nagy törölközővel, hogy a gőz bent maradjon, és lélegezz mélyeket, maradj így, amíg a tea ki nem hűl.

Reszelt torma arcüreggyulladásra
Reszeld le a friss tormát, és tegyél vastag pakolást arcodra a következők szerint: tegyél gézt az arcodra, arra a tormát, és arra megint gézt. Csukd be a szemed, és hagyd magadon negyed órát. Infralámpás melegítést is használhatsz.

Fokhagyma a baktériumok kiirtására
Reggelente 1-2 gerezd foghagymát együnk meg (rágás nélkül, hogy egész nap ne bűzölögjünk), de fogyaszthatjuk bármilyen ételben is.

Ezenkívül pihenjünk, próbáljunk meg többet aludni ebben az időszakban. Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, kerüljük a húst ha betegek vagyunk. Vegyük elő az aromalámpákat és használjuk ki az illóolajok jótékony hatásait.
Ha már elkapott minket ez a fránya betegség, ezekkel a gyógymódokkal gyorsabban - és mindenféle veszélyes mellékhatásoktól mentesen - gyógyulhatunk.

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek