Mondjunk nemet a műanyag palackokra!

08 júl. 2015 Administrator

Egy hét alatt több, mint 500 fő csatlakozott a Felelős Gasztrohős legújabb kezdeményezéséhez, amely célja a műanyag palackok vásárlásának visszaszorítása.

bojt1xA kampány arra bíztatja a lakosságot, hogy a nyári melegben saját kulacsukba töltött itallal frissítsék fel magukat ahelyett, hogy mindig újabb PET palackos üdítőket és ásványvizet vásárolnának.

A Műanyag alack Böjt a 2013 őszén indított, nagy visszhangot keltő Zacsi Böjt kampány második része. Mindkét kezdeményezés a felesleges műanyag hulladék csökkentésére irányul.

“A Föld Napja Alapítvány adatai szerint 1,5 millió ásványvizes palack keletkezik hulladékként évente Magyarországon, és valószínűsíthető, hogy mellé körülbelül még egyszer ennyi az üres üdítős palackok száma. Mára a hulladék 30%-t ezek a kőolajból készült, csupán néhány percig használatos palackok teszik ki, amelyekből ráadásul az egészségünkre ártalmas kémiai anyagok is kioldódhatnak“ - mondta dr. Horvátth Sarolta, a kezdeményezés ötletgazdája, a Felelős Gasztrohős egyik alapítója.

 

“A Böjtöt nem véletlen a nyári melegben indítottuk, amikor sok folyadékra van szükségünk: ha most rászokunk, hogy magunknál tartsuk és újratöltsük a kulacsunkat, akkor az év többi részében egyszerű lesz folytatni. A közösségünk tagjai egyébként sok érdekes információt és ital receptet osztanak meg egymással, ami másoknak is motivációul szolgál.”

A kampány keretében a Gasztrohősök nyereményjátékot is hirdetnek: nyár végén azok közül sorsolnak, akik fotókat osztanak meg a közösségi média oldalaikon a kulacsukról, és azokat ellátják a műanyagpalackböjt és a gasztrohős hashtagekkel. 

bojt2x“A Fenntartható Étterem minősítésre jelentkező vendéglátóhelyek számára szinte az első kérdésünk mindig, hogy adnak-e csapvizet a vendégeiknek” - tette hozzá Sarolta. “Szerencsére több olyan vendéglátóhely is van a partnereink között, ahol egyáltalán nem árulnak palackozott üdítőket. Ilyen például a székesfehérvári Hatpöttyös étterem, a zebegényi Natura Hill, a budapesti Pántlika Bisztró és Mahung Biokocsma is.” A kampányhoz is csatlakozott néhány Fenntartható Étterem: a Miksa Cafe például ingyen tölti meg házi üdítővel a náluk vásárolt kulacsokat.

A Felelős Gasztrohős csapata az utóbbi években számos kihívást indított: mindegyik egy-egy környezetvédelmi problémára válaszként adható jó gyakorlatra igyekszik rávenni a lakosságot. Közösségükkel csökkentették már a húsfogyasztást, támogatták a hazai almatermelőket, és megszervezték Magyarország első carrotmobeseményét.

Az aktuális Műanyag Palack Böjthöz a szervezők a facebookon várják a csatlakozókat.

A grafikához használt fotó forrása: womansday.com.au

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek