Malacokat kaptak az ároktőiek

22 máj. 2012 Administrator

malacA Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány Ároktőn kezdte meg idei kismalac-osztását: összesen negyven állatot és hozzájuk tápot vittek haza a rászorultak.

A dél-borsodi Ároktő 1200 lakosú, halmozottan hátrányos település. Az önkormányzat az elmúlt évben is pályázatott az alapítványhoz, amely akkor tyúkokat, előnevelt csirkéket juttatott el a rászorultaknak.
Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke a helyszínen újságíróknak azt mondta: idén 660 malacot osztanak szét, de a rászorulók leginkább tyúkot, csirkét kérnek, az apró állat szaporább, ráadásul a tojást is felhasználják.

falusiidill1Programjukban az idén 12 ezer 521 család vesz részt a 47 hazai leghátrányosabb kistérség 5 ezer lakosnál kisebb településeiről. A tavalyi családokkal együtt összesen 28 ezer rászoruló család kap, illetve kapott ebben az évben vetőmagot, tyúkot, napos és előnevelt csirkét, valamint malacot az alapítványtól. Eddig összesen 10 ezer tyúkot, 200 ezer előnevelt csirkét, 50 ezer napos kacsát és ezer malacot adtak át.

A vidéki kistelepüléseken elinduló szociális szövetkezetekben arra is lesz lehetőség, hogy az önfenntartáshoz szükséges mennyiségen túl a megtermelt tojást, zöldséget értékesítsék ezek a családok, és ahol lehet, az alapítvány támogatási programját összekapcsolják a közmunka-programokkal. A szociális szövetkezetek lehetőséget adnak arra is, hogy különféle mezőgazdasági munkákkal, állattenyésztéssel, gyümölcsszedéssel vagy gyógynövény-termesztéssel megteremtsék az önfenntartás feltételeit – tudósított az MTI.
    

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek