Házi szappanytól az arczkenőcsig - Így tisztálkodtak elődeink

10 júl. 2015 Administrator

A „Házi szappanytól az arczkenőcsig” című néprajzi kiállítás nyílott Szegeden, amely a paraszti és polgári kultúra szépségápolásával foglalkozik.

elodoktiszta1Egy igazi kincset láthatnak az érdeklődők a szegedi Móra-múzeum frissen megnyílt néprajzi kiállításán: Dankó Pista feleségének, Joó Ilonkának különleges fésülködő asztalát is bemutatják a Kultúrpalota falai között, melyet nemrégiben restauráltak. A műtárgy azért is egyedi, mert Dankó Pista életének utolsó napjaiban felesége erre helyezte el a legendás zenész hegedűjét, hogy betegágyából minél könnyebben elérhesse azt.

A „Házi szappanytól az arczkenőcsig” című tárlat az asztalka mellett számtalan érdekességet, közel száz tárgyat mutat be a paraszti és polgári tisztálkodással, szépségápolással, divattal kapcsolatban. Láthatunk különleges pipere tárgyakat, fésűket, kölnis üvegcséket, fodrász-sarkot, valamint egy korabeli „gyerekzárral” ellátott, trükkösen záródó borotvatok is megtekinthető.

elodoktiszta2A kiállítás segítségével bepillanthatunk a magyarországi szépségkultúra hajnalába: humoros, megmosolyogtató, szépségiparral kapcsolatos reklámokon keresztül derül ki, hogyan is gondolkodtak eleink a szépségápolásról.

Forrás: szeged.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek