Emberségből jeles: a szeretet csodája Ugyerben

14 jún. 2015 Kőhalmi Dezső

Ecseri Ferenc és Sipos Mihály a két ifjú, kedves, vidám, családos, tanyán élő agrármérnök tanár, a Mária Rádió Cegléd önkéntes műsorvezetője, áprilisban úgy döntött, hogy keres az Ugyerban négy mélyszegénységben élő cigány családot és pályázatok, jólelkű támogatók segítségével megtanítják a harmincnál is több gyermeket nevelő famíliákat a konyhakertművelésre és a kecsketartásra.

dezso1A kisebb-nagyobb darab ugar feltörése után érkezett a vetőmag, a kerti szerszám, majd a palánta. Van, aki életében most vágott először konyhakerti munkába. A szabadidejüket nem sajnáló, önzetlen gazdászok azóta hetente akár többször is megjelennek pártfogoltjaiknál beszélgetni, szakmai tanácsot adni. A kicsiny gazdaságok egyre szebben díszlenek, pedig két portán nem volt víz, s az egyiken még villany sem. Ezért van, ahol kerékpárral hordják a főző, mosó, mosdó és kertlocsoló vizet.

dezso3A környék elesettjeit is rendszeresen segítő máltai szeretetszolgálatos Farkas Márta addig járt utána, míg az egyik telken lett Norton kút. A másik apró háznál, ahol tíz kiskorú gyermeket nevelnek, még mindig nincs sem kút, sem villany. Holott a vízhez szükséges lábszelepre, csőre és húzós kútra mindössze harmincezer forint kellene. Amennyiben ez meg lenne, akkor sokkal könnyebbé válna az életük és további csíkot tudnának felásni és konyhakerti növénnyel betelepíteni.

dezso2A gazmentes mini gazdaságokban oly szépen díszlik a konyhakertekben például a répa, retek, hagyma, zöldség, burgonya, paprika, ökörszarvú paradicsom, zöldborsó, karalábé, tök és csicsóka, hogy a mentorok két gazdaságot bejelentettek „Az ország legszebb konyhakertje” című pályázatra. A nyár elején a két tanár a helybéli önkormányzati pályázaton 200 ezer forintot nyert a Humán Keretből arra, hogy valamennyi család kaphasson egy-egy jól tejelő kecskét, s a mekegő háremhez jutott még egy kecskebak is. A jószágokat a tanyaprogram egyik helyi nyertesének, Jancsó Zoltánnak a segítségével választották ki. Aki egy hétig egészségügyi karanténban tartotta a mekegő csapatot. Az ötletgazdák remélik, hogy később, majd jut házinyúl is a tanyákra.

dezso5A kecskék átadásán ott volt Takáts László, Cegléd város polgármestere és Farkas Márta a Máltai Szeretetszolgálat ceglédi szervezetének vezetője is. A két tanár úr mindenütt alaposan elmagyarázta a kecsketartás szabályit, és az új gazdákat a helyszínen, gyakorlati foglalkozás keretében megtanította fejni. A gyerkőcök meg azonmód jóízűen behörpölték a friss, tápláló nedűt. A városvezető megígérte, hogy amennyiben nem sikerül rövid időn belül kutat szerezni a szegény családnak, akkor majd ő rövid úton keres megoldást a problémára.

dezso4Elmentünkben egy kisebb csapat ugyeri férfi állította meg Farkas Mártát kérve, segítsen nekik, hogy ők is kapjanak kecskét. A válasz biztató volt, mégpedig az, hogy majd kaphatnak ők is, ha jövőre belevágnak a kertművelésbe és persze akkor, ha a két önkéntes tanárnak még futja erre is a szabadidejéből, szervezőkészségéből. A tanerők azonnal helyeslően bólogattak.
xxx
A mezőgazdasági szakiskolában, a rádióban és a határban óriási empátiával tiniket és idősebbeket rendszeresen oktató, emberségből példát mutató két fiatalembert, ha rajtam múlna, akkor jövőre pedagógusnap alkalmából felterjeszteném szakmai elismerésre. S ezzel bizton egyetértenének a hallgatóik, a tanítványaik s remélem a cikket olvasók is.

Fotó: a szerző felvételei

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek