Élni és élni hagyni: miniállamot alapítottak a magyar határ mellett

23 ápr. 2015 Administrator

Egy cseh férfi alapította Liberlandet, pár nap alatt több mint 200 ezren jelezték, hogy csatlakoznának az országhoz.

jedlicka

Egyre többen szeretnének csatlakozni a Szerbia és Horvátország között található új, picinyke államhoz, a Liberland Szabad Köztársasághoz. A mikroállamot a cseh Szabad polgárok pártjának tagja, Vít Jedlička alapította és pár hét alatt már több mint egymillióan érdeklődtek a miniállam iránt és több mint 200 ezren jelezték, hogy szeretnének csatlakozni az országhoz. Világszerte nagy az érdeklődés, és folyamatosan bővül a regisztrálok köre, már szinte valamennyi országból van jelentkező - írta az index.hu.

jedlicka1

A magyar és szerb határtól mintegy 20 km-re, a Vajdaság közelében alakult meg az állam. Területe összesen 7 négyzetkilométer. Vít Jedlička nyilatkozata szerint Monaco, Liechtenstein és Hongkong államformája inspirálta, és mottója az élni és élni hagyni. Az állam hivatalos nyelve a cseh. Bárki kérhet állampolgárságot, ha nincs kommunista, náci vagy bármilyen szélsőséges ideológiához köthető múltja. Feltétel még a büntetlen előélet, egymás tiszteletben tartása, és elv a magántulajdon sérthetetlensége.

jedlicka2

Az elnök szerint országa máris elismert, hiszen a média ír róluk, vannak, akik szeretnének állampolgárságot, hamarosan beindul a diplomáciai képviseletük, sőt már a pénzüket is megtervezték és írják az alkotmányukat.

Jedlička meghívta a környező országok köztársasági elnökeit egy találkozóra, melyre a tervek szerint néhány hét múlva kerülne sor a köztársaság Duna-partján.

jedlicka3

A mikroállam népszerűségének oka lehet, hogy az alapító önkéntes alapú adózást szeretne bevezetni, ez pedig sok embert vonzana valószínűleg. A tervekben szerepel még, hogy az Európai Unióval szabadkereskedelmi egyezséget kötnének. A vállalkozások beindítására azonban még várni kell. 

Az elnök úgy tervezi, hogy öt év múlva a földterületek tulajdonba kerülnek, és neki tíz év múlva már nem kell az állam ügyeivel foglalkozni, mert addigra Liberland önállóan működne.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek