Ehető játszókertben füvészkednek

29 máj. 2015 Vaskor István

Óvodások ültetik, gondozzák és takarítják be a gyógy- és fűszernövényeket az „Ehető játszókert” programban. A kezdeményezés több mint dicséretes, egyenesen követendő.

jatszokert4Hagyáné Takács Ibolya, a mezőkovácsházi Kék Ibolya Kertészet tulajdonosa 2014-ben hirdette meg a programot. A felhívásban olyan Békés megyei, nyáron is nyitva tartó gyermekintézményeket szólított meg, ahol szeretnék megtanítani a gyerekeknek a bio növénytermesztés, elsősorban a gyógynövénytermesztés rejtelmeit.

Angol példa nyomán

Elsőként – még tavaly – a Kétegyházi Napsugár Óvoda csatlakozott az egyébként angol példa nyomán indított programhoz. A kertészet ígéretének megfelelően ingyenesen biztosította a palántákat, és növényápolási tanácsokat is nyújt a kicsiknek. A program keretében létrehozták a gyógy- és fűszerkertet, a kétegyházi intézmény pedig a kezdeményezés referencia kertje lett.

jatszokert2 Mivel a gyerekek végzik a növények ültetését, gondozását és szárítását is, így egyrészről megtanulhatják a vegyszermentes növénytermesztést, megtapasztalhatják munkájuk fontosságát és örömeit, hiszen a növényeket ők is fogyasztják el – tea és fűszer formájában. A pedagógusok szerepe is nagyon fontos, hiszen ők abban segítenek, hogyan építhető be a nevelésbe a kertészkedés úgy, hogy az a gyerekek számára érthető és élvezhető legyen.

Játszva kertészkedni!

2015 tavaszán a Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde mind a 4 óvodája csatlakozott az „Ehető játszókert” programhoz, melyben a Kék Ibolya Kertészet által felajánlott zöldség, gyógy- és fűszernövény palántákat és vetőmagokat ültettek a gyerekek az óvó nénik és dadusok segítségével.

jatszokert1A program Facebook-oldalán büszkén írják, hogy az ovisok játszva kertészkednek, miközben a természet és a környezetvédelem szabályaival is megismerkednek. A közösen, csoportos foglalkozás keretében elvégzett kertészkedés az alkalmazkodóképességüket is fejleszti, de önálló munkára is nevel és a hagyományos paraszti gazdálkodás mellett a biotermesztés, ökogazdálkodás alapjaira is megtanítja a kicsiket.

A kapuk nyitottak

A munka ugyanis nemcsak a növények gondozásáról szól, hanem a vadon termő gyógynövényekkel és azok felhasználásával is megismerteti az óvodásokat. A Kék Ibolya Kertészet minden hónapban közös programokat szervez nekik, melyben mesés, játékos foglalkozásokon juthatnak a kicsik az életüket egészségesebbé, természetesebbé tehető tudáshoz.

jatszokert5A kertészet szeretne minél több intézményt bevonni a programba. A kapuk nyitottak, továbbra is várják Békés megyéből azon intézmények jelentkezését, amelyeknek fontos az egészséges életmód kialakítása a gyerekek bevonásával.

Talán nem tévedünk, amikor azt mondjuk: az Erdélyben élő Böjte Csaba ferences rendi szervezetes szavai visszadják azt a szellemiséget, melyet az „Ehető játszókert” program képvisel, és melyhez valóban csak gratulálni lehet az abban résztvevő óvodáknak:

jatszokert3„Szeretettel kérlek, szépen menjetek ki az erdőbe, tanítsátok meg a gyerekeket meglátni a természet adta adományokat. Tanítsátok meg meglátni a nyirkos oldalban a forrást, és azt szeretettel befogni egy kis csorgóba, tüzet rakni biztonságosan, üstben ételt készíteni a természethez közeli állapotban, és azt jó étvággyal elfogyasztani. Az erdőben termett gyümölcsökből télire eltenni, jó, ehető gombát szépen felszárítani, finom hecsedli lekvárt főzni, mind - mind olyan fontos feladat, mint a szorzótábla megtanítása, vagy az iskolában tanított más tantárgyak.”

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek