Az aszpirin 5 meglepő felhasználása

19 máj. 2015 Maruzs Gergely

Az aszpirin lázat és fájdalmat csillapít, ezt mindenki tudja. Az talán már kevésbé ismert, hogy megfelelő módon alkalmazva, segít megelőzni a szívrohamot és csökkenti a Alzheimer kór kialakulását is.

Mind e mellett az aszpirin számos más, potenciális előnnyel bír, ebből válogatunk néhányat.

aszpirin1. Bőrbetegségek

Már Hippokratész is használta a fűzfa porrátört kérgét fájdalom és láz csillapításra. A hatóanyag ugyanaz, a szalicilsav, csak az aszpirinban finomítva található meg.

Joshua Zeichner, egy new-york-i bőrgyógyász írja tanulmányában: "segít eltávolítani a felesleges olajat, és hámlasztja az elhalt sejteket a bőr felszínén..." majd hozzáteszi azt is, hogy "rendkívül hasznos a pattanások kezelésére." Feloldja a bőr elhalt, felső rétegét, a szalicilsav csökkenti annak lehetőségét, hogy a bőr pórusai eltömődjenek, és így eltűnik a bőrpír, és duzzanatok lelohadnak.

Pikkelysömörben szenvedő embereknek is segíthet az aszpirin, Dr Zeichner szerint: '' enyhíti a viszketést és egyébb tüneteket is''.

Az általa javasolt felhasználási mód a következő: öt darab tablettát, porrátörve keverjünk össze 1,5-2 deciliter meleg vízzel, keverjük addig, míg egy majdnem pasztaszérű krémet nem kapunk. Ha akarjuk, kötőanyagnak is tehetünk bele, például mézet, amely egyébként természetes hidratáló is. Testhőmérsékletre melegítve kenjük a problémás bőr részre, hagyjuk rajta tíz percig, majd mossuk le.

2. Korpásodás ellen

Mivel hidratáló tulajdonságokkal is bír a szalicilsav, összetevőként szerepel sok korpásodás elleni samponban is. Dr. Zeichner szerint a samponba kevert aszpirin csökkenti a fejbőr gyulladása miatt bekövetkező korpásodást. Javaslata szerint minden hajmosásnál a samponhoz keverjünk 2-3 szem porrátört aszpirint, jó alaposan dörzsöljük át a fejbőrünket vele, hagyjuk állni 3-5 percig, majd öblitsük le.

3. Csípések, harapások

Dr. Zeichner javasolja az aszpirint, a maga gyulladásgátló tulajdonságaival, a rovarcsípések tüneteinek enyhítésére is haszsnálhatjuk. Ugyanaz a módszer nagyszerűen beválik, mint amit a különböző bőrproblémáknál alkalmaztunk.

4. Folteltávolítás

Az aszpirin szalicilsav tartalma segít semlegesíteni a foltokat melyeket a veríték okoz a ruhákon.

Keverjünk össze három porított aszpirint és egy fél pohár meleg vizet egy tálban. Merítsük a ruha szennyezett részét egy tálba néhány órára, majd ezután mossuk ki az inget. A maradékot használhatjuk a fű és nikotin foltok eltávolítására a kezünkről is.

5. Aszpirin a kertben

Az aszpirin ugyanolyan jól működik a növények esetében is, mint az embernél. Segít a növény természetes védelmének a gombák elleni harcban, fokozza a növekedés ütemét.

Oldjuk fel 1-2 szem aszpirint  4-5 liter vízben és szórjuk be bármelyik bel- avagy kültéri növényünket. A virágvázába dobva, segít meghosszabbítani a vágott virágok élettartamát.

Dr. Judy Jernstedt, a Davis egyetem tanára szerint: "a szalicilsav csökkenti etilén termelést, és ha kevesebb etilén gáz van jelen, a virág öregedése eltolódik. Továbá gombaölő hatásának köszönhetően a penészedést is elkerülhetjük.”

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek