A nyers burgonya titkai és a színes burgonyapüré
A burgonya megelőz minden növényt a népszerűségben, naponta foglalja el a fő helyet milliók asztalán. Nevezik második kenyérnek is, olyan nagy a tápértéke.
Tartalmaz keményítőt, cukrot, fehérjét, vitaminokat, és ásványi anyagokat. Fontos C-vitamin és B6 vitaminforrás.
Egyetlen élelmiszer sem tartalmaz ennyi káliumot a szárított gyümölcsökön kívül, ennek köszönhetően a szívizomműködés segítője.
Semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén. Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
A nyers burgonya leve gyógyítja a gyomor nyálkahártya gyulladást
A nyál, a gyomornedvek, és a meleg hatására a burgonya dextrinekre bomlik, amely nem izgatja a gyomor nyálkahártyát (mindez nem mondható el a gabonákról, más zöldségekről, és gyümölcsökről. A burgonya a szénhidrát anyagcsere típusú táplálékok közé tartozik. A sárgarépa, cékla és más gyökérzöldségek, cukor formájában tárolják a tápértéket, a burgonya viszont keményítő formájában. Az emberi gyomorban a keményítő fokozatosan bomlik le, nem hoz létre cukrokat, melyeket zsír formájában tartalékol a szervezet. A belőle készült étel könnyen elsajátítható, és nem terheli a gyomrot nehezen feldolgozható ballasztanyagokkal.
Viszont a burgonya magas keményítő tartalma miatt hetente 1-2 alkalomnál gyakrabban nem ajánlható. Az olajban zsírban sült változatát próbáljuk kerülni és lehetőleg ne keverjük egy étkezésen belül a magas fehérje tartalmú ételekkel, húsokkal, halakkal.
A burgonya szolanin tartalma, ha az ételbe kerül mérgező, ezért ne használjunk kicsírázott burgonyát, még ha el is távolították a csírákat (a mi éghajlatunkon januárban elkezd csírázni a burgonya ha nem hűtőházban tárolják, ilyenkor "lecsírázzák" ugyanúgy eladják, a sok tudatlan ember pedig megveszi és megeszi, ugyanígy ártalmas a zöldre színeződött burgonya ezt is dobjuk ki. Legjobb ha mindezek ismeretében már eleve nem vesszük meg az ilyen burgonyát.
A nyers burgonya lé a gyomor és a bélrendszer gyulladásos folyamatainak enyhítésére szolgál
Ehhez a rózsaszín fajtát válasszuk, és reggel éhgyomorra ½ 1 dl-t igyuk kúraszerűen. Vágjunk fel egy nagyobb burgonyát kockákra, majd egy éjszakán át hagyjuk állni vízben. Találkoztam olyan tanáccsal hogy ilyenkor csökkentve a gyomor enzimtartalmát az utána elfogyasztott étel nem emésztődik meg. Ez valóban így is van, csakhogy minden nyers levet önmagában fogyasztunk, ez vonatkozik a burgonyalére is. Vagyis utána legalább fél óráig, de inkább egy óráig nem eszünk.
A nyers burgonya pépje csökkenti a bőrpírt, enyhébb égéseket, és a szemre helyezve 10-15 percre egy-egy karikája, semlegesíti a számítógép okozta feszültséget.
Fotó:mytaste.hu
Színes burgonyapürék - vidám ízvilág
A burgonyapürét különböző zöldségekkel gazdaggá tehetjük ezáltal önálló étellé avanzsál, és egy salátával kiegészítve könnyű ebéd vagy vacsoraként tálalhatjuk.
Először elkészítjük a szokványos módon a burgonyapürét. Ennek minőségét alapvetően a burgonya fajtája határozza meg, válasszuk a lisztesebb rózsaszín változatot. Jobban megőrizhetjük az ízt és az értékes tápanyagokat, ha héjában főzzük meg, természetesen lehet lehámozva kockára vágva sós vízben is főzni. A pürésítésnek is két módja lehet, vagy burgonyanyomóval, vagy törővel, az előbbivel tökéletesebb, csomómentes eredményt kapunk. Vajat és forró tejet adunk hozzá, és ezzel kikeverjük, habosítjuk.
A hozzáadott zöldségek, a vajban párolt apróra vágott hagyma, fokhagyma, a zsenge zöldborsó, és a spárga illetve ugyanezek főtt pürésített változata. A pasztinák, sárgarépa, és a spenót, szintén főzve és pürésítve a burgonyapüréhez adva teszi változatossá azt.
A burgonya püré felét belesimítjuk egy kivajazott sütőtál aljára rátesszük a megpárolt, vagy blansírozott zöldségeket a püré másik felével betakarjuk, tetejére vajdarabkákat teszünk és 20 percre betesszük az előmelegített sütőbe.