"A gomba az Istenek eledele"
Ha fel szeretnénk rázni az unalmas étkezési rutinunkat, és egészséges alternatívát keresünk, akkor a gomba lehet a befutó.
Bár a gomba jótékony hatásáról keveset beszélünk, valójában nagyon egészséges. Közel 140 ezer gombafajta létezik a Földön, amikből tudunk válogatni. Feltétként is ehetjük, salátákban is jól szuperál, de főételnek sem utolsó.
És most nézzük, mit értünk az alatt, hogy egészséges.
Segítenek a fogyókúrában
Fogyasszunk vörös hús helyett fehér csiperkét, amely két olyan elemi rostot tartalmaz, amik által teltebbnek érezzük a gyomrunkat.
Tele vannak D-vitaminnal
Az egyik legjobb természetes forrásai a D-vitaminnak.
Csökkentik a rák kialakulásának kockázatát
A D-vitamin gátolja a rákos sejtek szaporodását. A fehér gombák olyan fitokemikáliákat tartalmaznak, amik különösen az emlőrák kialakulását akadályozzák meg.
Hasznos antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek
Az antibiotikumok hatóanyagai, mint a penicillin, tetraciklin, sztreptomicin mind megtalálhatók a gombákban.
Erősítik az immunrendszert
Megerősítést nyert, hogy a Magyarországon kevésbé ismert shiitake gomba az egyik leghatékonyabb immunerősítő.
Serkentik az emésztést
Élelmi rostban és enzimekben gazdagok, amik az emésztőrendszerre jó hatást gyakorolnak.
Jót tesznek a szívnek
A gomba fogyasztásával csökkenthetjük a vérnyomást, valamint megelőzhetjük az érrendszeri betegségek kialakulását. Mindezt azért, mert magas a kálium- és rosttartalmuk, de nátriumban szegények.
Tápanyagban bővelkednek
Kiváló antioxidáns források, B-vitamint, fehérjét, szelént, vasat is nagy mennyiségben magába foglalnak.
Végül, de nem utolsó sorban néhány elgondolkodtató érdekesség. Az ókori Egyiptomban úgy vélték, a gomba halhatatlanságot ad, míg a rómáiaknál az Istenek eledele volt. Kínában, Mexikóban és Oroszországban úgy tartják, a gomba emberfeletti erőt nyújt. Talán nem véletlenül?
Amire érdemes figyelni, hogy honnan vásároljunk
Először tárta fel egy tudományos kutatás az organikus és nem-organikus élelmiszerek közötti különbségeket, és egyúttal azt is, hogy a természetes módon termelt alapanyagok egészségesebbek az emberi szervezet számára.
A Nescastle-i egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsoport most arra jutott, hogy “statisztikailag fontos” különbségek vannak a különböző módon termelt élelmiszerek közt, és az egészséges élethet fontos antioxidáns vegyületek aránya “lényegesen magasabb” (19 és 69 százalék közötti arányban), az organikus élelmiszerekben.
A kutatók gyümölcsöket, zöldségeket és gabonaféléket vizsgáltak, és azt is bebizonyították, hogy az ezek közül organikusan termeltekben lényegesen kevesebb méreganyag fordul elő. Ugyanakkor viszont proteinből kevesebb van bennük, mint a hasonló nem-organikus élelmiszerekben.
Az antioxidánsok erősebb jelenlétét a kutatók azzal magyarázzák, hogy ezeket a vegyületeket a növények azért termelik, hogy ellenállóbbak legyenek a kártevőkkel szemben. A vegyszerekkel védett növényeknek nincs szükségük természetes védőpajzsra, így egyszerűen kevesebb antioxidánst termelnek.