"A gomba az Istenek eledele"

13 febr. 2015 Vaskor Máté

Ha fel szeretnénk rázni az unalmas étkezési rutinunkat, és egészséges alternatívát keresünk, akkor a gomba lehet a befutó.

gombaa

Bár a gomba jótékony hatásáról keveset beszélünk, valójában nagyon egészséges. Közel 140 ezer gombafajta létezik a Földön, amikből tudunk válogatni. Feltétként is ehetjük, salátákban is jól szuperál, de főételnek sem utolsó. 

És most nézzük, mit értünk az alatt, hogy egészséges.

Segítenek a fogyókúrában

Fogyasszunk vörös hús helyett fehér csiperkét, amely két olyan elemi rostot tartalmaz, amik által teltebbnek érezzük a gyomrunkat.

Tele vannak D-vitaminnal

Az egyik legjobb természetes forrásai a D-vitaminnak.

Csökkentik a rák kialakulásának kockázatát

A D-vitamin gátolja a rákos sejtek szaporodását. A fehér gombák olyan fitokemikáliákat tartalmaznak, amik különösen az emlőrák kialakulását akadályozzák meg.

Hasznos antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek

Az antibiotikumok hatóanyagai, mint a penicillin, tetraciklin, sztreptomicin mind megtalálhatók a gombákban.

gombaa1

Erősítik az immunrendszert

Megerősítést nyert, hogy a Magyarországon kevésbé ismert shiitake gomba az egyik leghatékonyabb immunerősítő.

Serkentik az emésztést

Élelmi rostban és enzimekben gazdagok, amik az emésztőrendszerre jó hatást gyakorolnak.

Jót tesznek a szívnek

A gomba fogyasztásával csökkenthetjük a vérnyomást, valamint megelőzhetjük az érrendszeri betegségek kialakulását. Mindezt azért, mert magas a kálium- és rosttartalmuk, de nátriumban szegények.

Tápanyagban bővelkednek

Kiváló antioxidáns források, B-vitamint, fehérjét, szelént, vasat is nagy mennyiségben magába foglalnak.

 

Végül, de nem utolsó sorban néhány elgondolkodtató érdekesség. Az ókori Egyiptomban úgy vélték, a gomba halhatatlanságot ad, míg a rómáiaknál az Istenek eledele volt. Kínában, Mexikóban és Oroszországban úgy tartják, a gomba emberfeletti erőt nyújt. Talán nem véletlenül?

 

Amire érdemes figyelni, hogy honnan vásároljunk

Először tárta fel egy tudományos kutatás az organikus és nem-organikus élelmiszerek közötti különbségeket, és egyúttal azt is, hogy a természetes módon termelt alapanyagok egészségesebbek az emberi szervezet számára.

A Nescastle-i egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsoport most arra jutott, hogy “statisztikailag fontos” különbségek vannak a különböző módon termelt élelmiszerek közt, és az egészséges élethet fontos antioxidáns vegyületek aránya “lényegesen magasabb” (19 és 69 százalék közötti arányban), az organikus élelmiszerekben.

 

A kutatók gyümölcsöket, zöldségeket és gabonaféléket vizsgáltak, és azt is bebizonyították, hogy az ezek közül organikusan termeltekben lényegesen kevesebb méreganyag fordul elő. Ugyanakkor viszont proteinből kevesebb van bennük, mint a hasonló nem-organikus élelmiszerekben.

Az antioxidánsok erősebb jelenlétét a kutatók azzal magyarázzák, hogy ezeket a vegyületeket a növények azért termelik, hogy ellenállóbbak legyenek a kártevőkkel szemben. A vegyszerekkel védett növényeknek nincs szükségük természetes védőpajzsra, így egyszerűen kevesebb antioxidánst termelnek.

Forrás

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek