Határozd el és indulj! - Így kezdődik a vidéki élet

21 jan. 2015 Mézner Beáta

Vidék. Oly szerethető. Kérdés, hogy mi, milyen indíttatás szükséges ahhoz, hogy valaki elinduljon és vidékre, főként tanyára költözzön. Mézner Beáta elindult és megvalósította álmát.

mezner22

Beáról méltán mondhatjuk, hogy 3 év alatt igazi vidéki "angyal" lett. Mestere lett a növénytermesztésnek, az állatttenyésztésnek, kenyeret süt, sajtot készít, befőz, megtanulta az önellátást. És boldog. Az indulásáról a tanyasi életről így nyilatkozik:

Amikor megkérdezik, hogyan kerültél a tanyára, általában egy szóval szoktam válaszolni: megvilágosodtam!  Egyszer csak ott áll előtted a lehetőség és eldöntheted, éled a mások által normálisnak ítélt kissé unalmas kispolgári életed és maradsz egy pénz orientált, manipulatív világban vagy...

Indulás

Ha tanyán szeretnél élni az első, amit tenned kell: Elhatározás! Ez megvolt!

A második: Indulj el és nézz meg sok-sok tanyát, nézd meg hogyan élnek az emberek és jól gondold meg Te képes vagy-e erre! Keress egy olyan közösséget, akik befogadnak, segítenek, elfogadnak és támogatnak. Megvan! Sikerült olyan embertől tanyát vásárolni, aki a legközelebbi faluban él és apánk helyett apánk lett, a családja pedig szinte a családunkká vált. Csupa szív emberek, akik tele vannak önzetlen szeretettel és segítőkészséggel! Feladni a városi életet egy kissé romantikus, bájos kényelmetlenségért? Mondhatnám, hogy nem volt könnyű…. de hazudnék.

mezenr7

A tanyán új időszámítás van

A nap reggel 5-6 óra között kezdődik ( főleg ha fóliasátrad is van, mert ott 9 óra után nem lehet dolgozni).
12-14 óra között szieszta. Azt mondják ilyenkor a fű sem nő.
Felejtsd el a hét napjait, mert egy idő után ez úgy is megtörténik. Vége a vasárnap esti sóhajtozásnak: holnap megint hétfő!
Többé nincs szükséged kondi és szolárium bérletre. (konkrétan május elejére csoki barna voltam).

Ha nem szeretnél nap, mint nap a faluba rohangálni sürgősen tanulj meg kenyeret sütni

A városi ember nem szeret kérdezni. Tanulj meg tehát, mert a vidéki ember több és hasznosabb információval szolgál, mint a Google. Ha nem szereted az állatokat, gondjaid lehetnek. ( A béka, a pókok, a siklók itt mindennapos vendégek. Az első siklóval való találkozás sikítás, a második csendes ijedtség hátrahőkölés, a harmadik kíváncsiság, és eljuthatsz szép lassan oda, hogy kimented a siklótojást az útból nehogy valaki véletlenül széttapossa).

Sajnos az önfenntartás nem jelenti azt, hogy nincs szükség pénzre. Arról, hogy a villany és telefonszámla be legyen fizetve, 9 fóliasátor gondoskodik. Ezen kívül mindent, ami a konyhában szükséges meg tudunk termelni és bizony már így július végén tele kell, legyen a fagyasztó és lassan a pince , és a kamra is megtelik. Gondoljatok csak bele, mennyi mindenre van szükség egy háztartásban, egy konyhában egy évre. Ha tanyán élsz, nem tudsz leugorni a szupermarketbe, sőt lehet olyan a tél, hogy ki sem tudsz mozdulni akár napokig sem.

mezner11Fontos a precíz, pontos munka

A növények érzékenyek, ugyanakkor hálásak is. Itt csak az időjárás, ami feletted áll, nincs főnök, nincsenek elvárások. Amennyit dolgozol, amennyire oda teszed magad olyan lesz az életed. Ha nyugodtan, kiegyensúlyozottan teszed a dolgod nagy baj nem lehet. A békesség a szeretet és a természettel való együttélés nem nehéz, csak legyen kire mosolyogni nap, mint nap. Az élet egyszerű: reggel kelj fel, tedd a dolgod, este pedig pihenj le.

Az eredményekről pedig beszéljenek a képek.

 

Cukrászlányként is ügyes volt. Titkon talán már akkor is szerette a vidéket.

mezner12

 

Íme a folytatás avagy néhány szelet Bea vidéki életéből

mezner3

mezner4

mezner5

mezner2

mezner6

mezner14

mezner13

mezner8

További cikkek a témában:

Aki egyszer megízlelei, az többé nem engedi

Mi szükséges az igazi szabadsághoz?

Üzletemberből biogazda

Boldog gyermeki lét vidéken

Noll nagypapa és az unoka levendulás tanyája

 

Ha van olyan ismerősötök, aki vidékre költözött és szívesen meséli el történetét, akkor írjatok nekünk:http://goo.gl/kQeBKK

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek