Téli tévhitek: hidegben ne menjen a gyerek játszani?

30 dec. 2014 Administrator

“Túl hideg van, maradj ma a házban. Ne egyél havat! Csukd be a szád, mert bemegy a hideg. Vigyázz, mert begyullad a füled”.

hogyerek2Gyakran mondjuk ezeket a mondatokat a gyereknek, pedig ő a legszebb hóesésben szeretne kint lenni, és reggeltől-estig játszani. Van-e alapja a szülői aggodalomnak? Ártalmasak lehetnek-e a téli gyerekjátékok a fagyos időben?

1. Megfázol a hidegben

Sok szülő azért aggódik, ha a gyerek kimegy játszani, megfázik és beteg lesz. Pedig a gyerekek leggyakrabban nem a hidegtől betegednek meg, hanem a vírusoktól. Sokkal nagyobb az esélye, hogy a kis légtérben felszed egy vírusos betegséget, mint, hogy a parkban játszás közben betegedjen meg. Ha hideg van, jól fel kell öltöztetni, és irány a játszótér, majd otthon meginni egy jó forró teát. Játszás közben erősödik az immunrendszer. Igaz, hogy vannak olyan vírusok, melyek a hidegben aktívabbak, de azt esetleg egy prüszkölés által kaphatja egy a gyerek, vagy ha megérint egy beteg játszótársa által érintett hintát, szánkót.

2. Tegyél sapkát, a szád elé pedig sálat!

hogyerek1Sok szülő mondja, hogy jól öltözzön fel a gyerek, mikor kimegy a házból, sőt borítsa be a száját is egy jó nagy sállal. A sapka és a sál is egy hasznos dolog, de a szájat nem ajánlatos letakarni. Az ott keletkezett lecsapódott hideg pára sokkal nagyobb kárt okoz, mint a belélegzett hideg levegő. Inkább próbáljuk meg arra szoktatni a gyereket, hogy ne a szájon át, hanem az orrán lélegezzen, és akkor nem megy a torkára a hideg levegő.

3. A szeles idő középfül-gyulladást okoz

A szeles, hideg idő önmagában nem okoz középfül-gyulladást, hiszen az egy fertőzés a fülben. Az lehet, hogy a megfázás következtében jön elő, de nem a hideg széltől keletkezik.

4. Ne egyél havat!

hogyerek3Szinte nincs olyan gyerek, aki ne szeretné a havat vagy a jégcsapokat kóstolgatni. A torokfájást egy vírus vagy baktérium okozza, és nem az, hogy a nyelvével próbálja elkapni a hópelyheket, vagy pár másodpercig megérinti a jégcsapot. Szakemberek úgy tartják, hogy a fagylaltevés sokkal veszélyesebb, mint a jég nyalogatása. A fagylalt tartós hideget okoz azáltal, hogy lenyeli a gyerek, és gyulladást válthat ki.

Ha egy kicsit meg akarja kóstolni egyszer, azzal még nincsen semmi baj, viszont ne váljon szokássá, mivel a hó szennyeződéseket is tartalmazhat.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek