Vért is isznak Jani gazda disznótorán Detken

13 dec. 2014 H. Szabó Sándor

A vidéki falvakban karácsony közeledtével régi hagyományai vannak a disznótoroknak, melyek többnyire hangulatos családi és rokoni összejövetelek is.

disznofalu2A szokások nem változtak, a sertés feldolgozásában azonban lehetnek eltérések a  tájegységeknél. Detken, e Heves megyei, mátraaljai kistelepülésen Murányi János gazdálkodónál – vagy ahogy errefelé ismerik: Jani gazdánál – szertartása van a disznóvágásnak. A friss vérből a böllér iszik egy pohárra valót, hogy elég ereje legyen a munkához, melyet egy áldásos pálinkával erősítenek meg a résztvevők. Az anyósnak egy nyelves puszival kell megköszönnie, hogy ilyen kerekre hízott az ünnepi asztalra való. A „segédeknek” a megpörzsölt fülből kell harapniuk egyet, a farokból a fiatalabbaknak.

Aztán mindenki munkához lát, kinek mi a feladata, hogy minél előbb végezzek. Levesnek, sültnek, kocsonyának, tepertőnek, hurkának és kolbásznak valóval a régi, megszokott receptek szerint ügyesen végeznek. A vidám disznótor után bőséges kóstolóval megrakodva térnek haza a rokonok.

disznofalu1

disznofalu3

disznofalu4

 disznofalu5

disznofalu6

A szerző felvételei.  

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek