Egészséges fogakat szeretnél? Mutatjuk, miből kell többet enni!

11 nov. 2014 Vaskor Máté

Mindnyájan tudjuk, hogy a szájápolás rendkívül fontos a mai generációnak, az átfogó higiénia azonban messze túlmutat a fogmosáson és a fogselymezésen.

A házi alternatív gyógymódok, mint például a gyógynövényes szájvíz ugyan nagyon hatékonyak a szép mosoly fenntartásában, de az egyszerű, hétköznapi ételekkel és italokkal is sokat tehetünk szánk tisztaságáért. A következő öt élelmiszer segít a fogíny és a fogak egészségének megőrzésében.

fog1Szamóca és kivi

A C-vitamin óriási szerepet játszik az íny egészségének megtartásában. A kivi és a szamóca büszkélkedhet a legnagyobb C-vitamin koncentrációban, és a citrusfélék is az élmezőnyben járnak. Ezek a fanyar ízű gyümölcsök segítenek fehéren tartani a fogakat még gyakori kávéfogyasztás mellett is.

fogZöld tea

Valóban igaz, hogy a zöld tea tartalmaz úgynevezett kaketint, ami gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással bír. Egy japán kutatás szerint például azoknál a férfiak, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, jóval ritkábban alakul ki fogágybetegségük a többieknél. Egy másik - szintén japán - tanulmány szerint a napi legalább egy csésze zöld tea ivása csökkenti a fogak károsodását. 

fog2Diófélék és magvak

Kiváló forrásai a növényi alapú fehérjének, az egészséges fogaknak szükséges mikrotápanyagokat, így foszfort, magnéziumot, káliumot, cinket, és ami a legfontosabb, kalciumot is tartalmaznak. A diófélék közül a mandula és a brazil dió a leggazdagabb kalciumban, míg a magok közül a szezámmag a befutó ebből a szempontból.

fog4Vöröshagyma

Főként nyersen fogyasztva nagyon hatékony baktériumölő. Szendvicsekben, salátákban jól szuperál, de ha végképp nem tudja elviselni az ízét, akkor főzve is lehet fogyasztani.

fog5Alma, zeller és más alacsony savtartalmú gyümölcsök

Ezek a vízben gazdag gyümölcsök és zöldségek nyáltermelésre késztetik az embert, ezzel kordában tartva a baktériumokat. A foglepedék javát "eltakarítjuk" például az alma rágásával.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek