Suskával fizetnek a virtuális ökofaluban Szegeden

03 nov. 2014 Administrator

Hiteles emberi kapcsolatokra épülő, fenntartható közösség modelljét álmodták meg Szegeden. Virtuális ökofalu alakul „Falu a városban” elnevezéssel.   

bioetel3Mind szélesebb körben tapasztaljuk, hogy az anyagi, társadalmi szélsőségek nőnek, az elszigetelődés fokozódik, a szokások a fenntarthatatlan nyugati típusú fogyasztás-orientált jellegűhöz közelítenek. Nyom nélkül veszítjük el a hagyományos falusi élet minden értékes, fenntartható, szerethető vonását, az igények kielégítése személytelen formában, a közösségen belüli lehetőségek igénybe vétele nélkül zajlik. Ezen szeretne változtatni a „Falu a városban” című, Norvég Civil Támogatási Alap segítségével megvalósuló program a Kör-Te Egyesülettel, illetve a Szívesség-kör konkrét kezdeményezésével.

Azért érzik szükségesnek ezt a programot, mert úgy gondolják, hogy az egyetlen működőképes alapelvet alkalmaznák, mintát adva a fenti problémák megoldására. Ez a hiteles emberi kapcsolatokra épülő, egymást segítő közösség modellje, mely kiküszöböli mindazokat a problémákat, melyek az elszigeteltségből fakadnak, s így szélsőségesebb viselkedést eredményeznek. A projekt az élet sok területén érdemi választási lehetőséget ad, s egyúttal módot ad, hogy egy összetartó, együttműködő közösség tagjává váljanak.

Egy legalább 100 együttműködő családból álló falusi jellegű, kertvárosi mintaközösséget építenek fel Szegeden, amelyben az emberek egymást segítik mindennapi megélhetésükben szabadidejük, eszközeik, valamint tudásuk megosztásával. A program célja megmutatni az együttműködésben, a házilag használható eszközök és szabadidő közösségi felhasználásában rejlő lehetőségeket, létrehozva egy interaktív rendszert ezek közvetítésére.

bio2Egészséges élelem előállítását segítő, környezetbarát háztartást kialakító eszközöket adnak kölcsönzéses használatra, és megosztják egymással a használatukhoz szükséges tudást és az új szokások előnyeit is. Másrészt az eszközpark csak katalizálni szeretné a közösségi segítségnyújtás és eszközcsere hosszú távon működő, méltányos rendszerét. A hosszú távú cél ugyanis egy összetartó, együttműködve életképesebb, kevésbé környezetterhelő, költséghatékonyabb, falusiasabb szellemiségű, ugyanakkor a modern viszonyokat, problémákat jól kezelő közösség fenntartása városban, elsősorban kertvárosi környezetben. További céljuk ennek hiteles, első kézből való bemutatása az érdeklődők szélesebb körének, hasonló kezdeményezéseket indukálva.

A falu hagyományos szellemiségének jegyében emberközeli, hiteles, személyes kapcsolatokra építő programmal erősítik a szociális hálót, így közelítve az önellátó életmód felé. A rendszer méltányosságát, fenntarthatóságát a suska alapú elszámolás biztosítja.

További információk itt olvashatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek