Nagy tésztakaland a szegedi Bödön piacon

04 okt. 2014 Administrator

Dübörög a szegedi Bödön piac. Műhelyük keretében lehetőséget biztosítanak a piac alkalmi árusainak helyszíni műhelymesterként történő bemutatkozására.

bodonpotyi2A piac szervezői szeretnék, ha az árusokat, szaktudásukat alkalmi műhelymesterként közelebbről megismerhetnék a vásárlók, illetve, hogy az a tudás, ami néhány évvel ezelőtt még természetes volt anyáinknak, nagyanyáinknak ne vesszen el! Adjuk tovább, tanuljuk meg, mennyivel előremutatóbb és nem utolsó sorban egészségesebb és környezetkímélőbb, ha lehetőségeinkhez mérten igyekszünk tudatosan élni, önfenntartásra törekszünk, és nem engedünk a kényelem csábításának.

A műhely keretében 2014. október 12-én következik „A Nagy Tésztakaland”, melynek főszereplője a Lévai Ibolya, a Pötyi lekvárok és Pötyi tészták készítője lesz. Az alábbi rövid beszélgetés vele készült.

- Az eredeti szakmád virágkötő. Honnan jött a tésztagyúrás, lekvárfőzés és a többiek?
- Az eredeti szakmám nem is virágkötő, közgazdasági vonalon tanultam, de már akkor éreztem, hogy ez nem az én világom. A tésztagyúrás egy téli este pattant ki a fejemből és azonnal neki is láttam. Igazán nem nehéz dolog, csak kitartás kell, mert egy kicsit idő- és helyigényes. Kb. 2 éve foglalkozom vele és folyamatosan kísérletezem a színezés és az ízek terén. Abszolút örömforrás, imádom csinálni és teljesen kikapcsol. Tényleg csak a fantázia szab határt az ízeknek, színeknek.

- Otthonról hozott tudás vagy magadtól tanultad meg már gyakorló háziasszonyként?
-
A tésztakészítés már gyerekkoromban is jelen volt az életemben, sokat voltam a nagyinál, amikor ő éppen tarhonyát vagy levestésztát készített. (Persze akkor még nem volt ennyi eszköz, ami segítette az ember munkáját.) Így az alap már megvolt, és ekkor jött egy gondolat, hogy a hagyományos tésztát kicsit másképp elkészíteni, színezni. Először kíváncsiságból kezdtem el tésztát “alkotni”, mert olyan jó érzés volt, amikor megláttam és megkóstoltam a zöld, spenótos tésztát, aztán nem volt megállás. Leteszteltem az ismerősökön, barátokon, és mivel ízlett nekik, úgy gondoltam belevágok.

bodonpotyi1- Manapság tényleg sokkal egyszerűbb beszaladni a boltba és leemelni a polcról egy csomag tésztát, ha kell. Miért kezdtél mégis ezzel foglalkozni? Van igény rá?
-
Van igény a házi tésztára, de nagyon sokan a hagyományos tésztát szeretik, és sokan idegenkednek kipróbálni a színes tésztát, mert más ízvilág, én mégis főleg ezzel foglalkozom, az úgymond hagyományos házi tésztából keveset készítek.

- Mondj pár mondatot az alapanyagokról, technikákról.
-
Az alapanyag fontos, hogy jó minőségű legyen. Én a saját tyúkjaim tojásait használom fel, ez fontos számomra. Azt vallom, a saját készítésű termékeknél nincs jobb, mert megvan a kötődés, a kapcsolat, pl. jelen esetben a tojást adó tyúkok, nagyrészüknek neve is van.

Ibolya elárulta, a workshopon házi tésztát gyúrnak majd, a saját konyhakertjéből szedett spenóttal, céklával és fűszernövényekkel színezik és ízesítik azt. Cérnametélt, szélesmetélt, levestészta fajták készülnek géppel és kézzel, de megismerkednek a masnitészta többféle formázási módjával is.

További információk itt találhatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek