Kilenc tény, melyektől rabjai leszünk az édesburgonyának

02 okt. 2014 Vaskor Máté

Az édesburgonya könnyen beszerezhető, jó áron kapható, finom, ráadásul számos jó hatása van a szervezetünkre. Most összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

edesburgonyaMagas a B6-vitamin tartalma. - Segít csökkenteni a vegyi homocisztein szintjét a szervezetünkben, amely degeneratív betegségek, így például a szívinfarktus egyik előidézője lehet.

Kiváló C-vitamin forrás. - Valószínűleg mindenki tisztában van vele, hogy a C-vitamin segít kivédeni a különböző vírusokat, azt azonban kevesen tudják, hogy fontos szerepet játszik a csontok és a fogak éppen tartásában, segíti az emésztést és a vérsejtek képződését. Ráadásul kiűzi a méreganyagokat a szervezetünkből, így nagyon ajánlott a rendszeres fogyasztása gyümölcsökön, zöldségeken, így például édesburgonyán keresztül.

D-vitaminban is gazdag. - Az immunrendszer számára rendkívül fontos a D-vitamin, főleg ősszel és télen. Leginkább a napsugarakból nyerhetünk D-vitamint, de a sötét évszakokban az édesburgonya egy jó alternatíva lehet.

Vastartalma kiemelkedő.  - A vas nélkülözhetetlen szervezetünk számára a vörös- és fehérvérsejtek termeléséhez, a fehérje lebontásához és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

edesburgonya1Sok magnézium van benne. - Az egészséges artéria, vér-, csont-, izom- és idegrendszerhez szükséges a magnézium, amiből minden második ember hiányt szenved.

Bővelkedik káliumban. - A kálium a szívverés és az idegrendszer megfelelő működésében játszik szerepet. Mi több, a vese tevékenységét is szabályozza.

Cukortartalma tökéletes. - Az édesburgonyának természetesen édes íze van, de a benne lévő cukor lassan szívódik fel szervezetünkben, így folyamatos energiaforrás, anélkül, hogy leesne a vércukorszintünk, vagy súlyfelesleg keletkezne rajtunk.

Világbajnok karotinoidból! - A karotinoidok segítik erősíteni a látást, fokozzák a betegségek elleni immunitást. Erős antioxidánsok, amelyek segítenek elhárítani a rák és az öregedés hatásait.

Sokoldalú. - Lehet sütni, pépesíteni, párolni, de akár grillezni is. Leveseknek, pörkölteknek remek ízt ad, de salátákban is megállja a helyét. Hagymával és paprikával szendvicsben tökéletesen harmonizál. Pürék, turmixok és péksütemények is készülhetnek belőle.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek