Gyógy-és fűszernövény program kezdődött Varsányban

27 júl. 2014 Vaskor István

A falugazdaság megalakítása után újabb nagy fába vágták a fejszét a Nógrád megyei Varsányban: a faluban megkezdődött a gyógy-és fűszernövény program.

varsi1Varsányban jól tudják, hogy a faluközösség alkalmas volt régen és alkalmassá tehető ma is arra, hogy önmaga gazdaságát megszervezze. Amikor néhány éve az önkormányzat megszavazta a falugazdaságként működő közhasznú szervezet létrehozását, alapvetően úgy fogalmaztak: nem a nyereség a cél. A tevékenység ugyanakkor tartósan nem lehet veszteséges sem, így a célokért tevékenykedve a fejlődés belátható időn belül bekövetkezhet.

A falugazdaság új típusú szervezet, melybe a közmunka, a Start-munkaprogram, a segéd-és szakmunkások alkalmazása jól beilleszthető. Legfontosabb jellemzői a falu szükségleteit figyelembe vevő, ugyanakkor a külvilágra a piaci hatásokra is nyitott, konkrét fizikai termelés és a szolgáltatások nyújtása, így például a közétkeztetés alapanyaggal történő kiszolgálása, vagy a környékbeli kereskedő cégekkel való együttműködés.

varsi2A mezőgazdasági tevékenység fejlesztése keretében 2011-ben ötezer négyzetméteren málnát, míg 2013-ban öt hektáron kétezer gyümölcsfát telepítettek. Az önkormányzat intézményeinek környezetében lévő földterületeket is használják, ezeken zöldséget termesztenek, míg az önkormányzat tulajdonát képező újabb földterületeken további növények telepítését tervezik.

A mezőgazdasági program megvalósítására – melyben negyven főt alkalmaznak jelenleg – idén bértámogatásként több mint negyvenhárommillió forintot kap az önkormányzat. A most kezdődött gyógy- és fűszernövény program tanfolyammal indult, s a növények ültetésére előkészített területen kutat is fúrtak, hogy rendszeres legyen az öntözés.


Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek