Emberre, lóra és kutyára is nyugtató hatású a macskagyökér

03 ápr. 2014 Marton Zsófia

Jellemzően keserű az íze, de édes a hatása az embernek, kutyának és lovaknak egyaránt adható, vadon bőséggel termő gyógynövénynek, a macskagyökérnek.

macskagyokerA macskagyökér sokféle izgalmas tulajdonsággal bír, mégis elsősorban nyugtató hatású drogként ismerjük. Minden kutyának vagy lónak, amelyik félelemmel küzd, vagy nehezen viseli maga körül a stresszt, adhatunk macskagyökeret. Emberek általában elalvási zavarok ellen használják, mert nem okoz hozzászokást. Íze meglehetősen keserű.

Viselkedészavaros állatok takarmányának/eledelének napi kiegészítője lehet, de csak szakember által javasolt adagolással. Jómagam nem tartom elég hatásosnak a gyógynövényeket önmagukban, ezért e herbát is mindig keverékbe teszem. Csakhogy két különböző receptnek is alkotója e csodálatos gyógynövény.

Emiatt nagyon fontos tudni eldönteni, hogy a problémás viselkedés miben gyökerezik. Leegyszerűsítve két oka lehet: a félelem vagy az agresszió. Gyakorta hasonló a megnyilvánulása e két, nagyon is ellentétes érzelemnek, amit sok laikus állattartó nem tud jól megkülönböztetni.

Aki nem tudja eldönteni, hogy kutyája vagy lova miért viselkedik zavaróan: félelemből vagy dominanciából/agresszióból fakadó megnyilvánulásai vannak-e az állatnak, az kérje ki szakember tanácsát (kutyaiskolában vagy lovas oktatótól), mielőtt erre gyógynövény-receptet vásárol.

Nyugtató hatása mellett szót érdemel görcsoldó képessége, amellyel kiemelkedik a görcsös fájdalmakat csillapító hatású gyógynövények közül. Ezért használható kólikára hajlamos lovak takarmányában, főleg ha jelentős a gázképződés. Szintén görcsoldó hatásának köszönheti, hogy a kancáknak és az ingerlékeny természetű szukáknak szánt gyógynövény-keverékek nagy része tartalmaz macskagyökeret, mivel a méh görcsös fájdalmait jól enyhíti. Vemhes állatoknak azonban nem szabad adni.

lo1A szellemi kimerültségtől kényszerpihenőre állított lovak idegrendszerének helyrehozásában is remekül segít ez a gyógynövény, ahogyan a tűzijátékra pánikrohammal reagáló kutyáknak is. Az agresszív kutyák nyugtatásában a helyes kiképzés mellett nagy szerepe lehet a macskagyökérnek, de ne feledjük, hogy másféle receptben, mint a félős kutyáknak.

Tapasztalataink szerint, sokkal jobb macskagyökérrel nyugtatni az állatokat (és magunkat), mint bármilyen szintetikus gyógyszerrel. Elegendő egy órával a hatás kifejtésének kezdete előtt adni, és érzékelhető az eredmény. A különbség a gyógyszerek és e gyógynövény között az, hogy míg előbbivel egy bódult állapotot érünk el, addig a macskagyökér nem lassítja le a tudatot, hanem csak a túlreagálást szünteti meg.

A nyugodt kedélyállapot és a szinte öntudatlan bódultság nem ugyanaz! Gondoljunk bele, hogy általában mikor használnánk nyugtatókat! Megmérettetéseken, versenyeken, bemutatókon, stresszes, nyüzsgős, forgalmas helyeken tartózkodás idején, szállításkor vagy az állatorvosi kezelés alatt. Hosszú távon nem lehet cél a lovat, a kutyát (vagy önmagunkat) állandóan nyugtatókkal tömni. Csakis az lehet kifizetődő, ha megtanulja az állat, hogyan viselkedjen helyesen egy szituációban. Egy idő után rájön, hogy sem az állatorvos, sem a szállító eszköz, sem a versenyeken nyüzsgő tömeg (állatok és emberek) nem az ő életére akarnak törni.

Egyes egyedeknél ez kicsit nehezebben megy, de ha mindig gyógyszerektől bódultan, kábán találkozik ezekkel az élményekkel, soha nem fog rájönni, hogy mit kell tennie. Ezért jó a macskagyökér: a ló vagy kutya nem közönyössé válik, hanem a reakciói válnak kevésbé szélsőségessé. Élénk marad, tisztában lesz azzal, hogy mi történik, de nem reagálja túl a történéseket. Nem lesz ingerlékeny, és amikor az állatorvos, egy másik fajtársa, egy idegen ember vagy a bíró közeledik felé, nem a támadás lesz az első reakciója. A macskagyökér sokat segít, de természetesen az emberi hozzáálláson és a helyes bánásmódon nagyon sok múlik.

kutyatartas1Nagyon kell figyelni, hogy véletlenül se adagoljuk túl ezt a gyógynövényt, mert éppen az ellenkező hatást váltja ki a növény: hiperaktívvá és túlzottan ingerelhetővé teszi az állatot, valószínűleg attól a fejfájásról, amit okoz. Aki a macskagyökeret nedves a takarmányba vagy eledelbe keveri, annak is óvatosan kell ezt tennie. Gyakran használják a porított formát, ami viszont könnyen száll a levegőben. Beszippantva erős fejfájást tud okozni, ám elég gyorsan a friss levegőre kimenni, hogy ez elmúljon.

Fontos tudnivaló, hogy a legtöbb lovas versenyen a macskagyökér hatóanyagát doppingszernek minősítik. Ilyen esetekben legalább 10 nappal a drogellenőrzés előtt érdemes felhagyni a macskagyökér használatával. Léteznek más, nyugtató hatású gyógynövény-receptek is, amelyek nem tartalmaznak a macskagyökeret. Ezek hatása néhány nappal az etetés megkezdése után válik érezhetővé, de hasonlóan hatékonyak, csak más a működési elvük.

A szerző állatfitoterápia-szakértő.

Forrás: lovam.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek