Fürödjön gyümölcsben és zöldségben szervezetünk!

02 ápr. 2014 Administrator

Kutatók szerint naponta legalább hét adag gyümölcsöt, vagy zöldséget érdemes enni azért, hogy a legjobban megvédhessük magunkat a betegségek ellen. 

bioetel1A WHO ajánlása szerint napi öt adag zöldség, vagy gyümölcs elfogyasztásával már megvédhetjük magunkat a ránk leselkedő betegségekkel szemben és az egészségünkért is komolyan tehetünk. Ez az ajánlás már 25 éve érvényben van, de a kutatók manapság már inkább a napi hét adag elfogyasztását ajánlják. A szakemberek véleménye is megoszlik a kérdésben, de azt mindannyian elismerik, hogy több zöldség és gyümölcs fogyasztása valószínűleg növeli a szervezet védekezőképességét, mintha csak 5 adaggal ennénk.

De mennyi is egy adag?
Általában egy egészséges felnőtt esetén egy adag 80 gramm gyümölcsöt, vagy zöldséget jelent. A napi öt adag tehát 40 dkg, míg a napi hét adag már több, mint fél kilónak – egészen pontosan 56 dkg-nak – felel meg. Naponta tehát körülbelül fél kilót érdemes elfogyasztanunk.

A gyerekek esetén máshogy kell számolni az adagokat, erre sokféle módszert találhatunk az interneten, hiszen rengeteg dologtól függ a fejlődésben lévő szervezetek esetén a vitaminigény, ezért érdemes szakemberhez fordulnunk – egy dietetikustól pontos választ kaphatunk a kérdéseinkre.

Jó tudni, hogy az egyes országok szakembereinek is megoszlik a véleménye a naponta szükséges adagok számáról. Míg Németországban vagy Hollandiában a napi öt adagot is elégségesnek gondolják, addig máshol – például Kanadában, vagy Japánban – a napi hét, vagy annál is több adagra esküsznek, de Franciaországban egyenesen a napi tíz adagot tartják ideálisnak. Gondoljunk csak bele, ez naponta 80 dkg zöldség vagy gyümölcs elfogyasztását jelenti!

bioetel3A zöldségeket, gyümölcsöket ne csak nyersen, önmagukban fogyasszuk, hanem megfőzve, levesként, egytálételek mellé, vagy tésztákhoz is használjuk fel őket.

Elég, ha minden nap megeszek öt répát?
A válasz határozottan nem! Bár a répa nagyon egészséges és az öt darab bőven eléri a korábban részletezett mennyiségeket, mégsem elég – fontos ugyanis, hogy változatosan, többféle növényt fogyasszunk, hiszen a különféle tápanyagok és vitaminok más és más zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő.

Mik a legjobbak?
Majdnem minden zöldség és gyümölcs értékes és számít. Általában igaz az, hogy a nyers alapanyagok többféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, mint a megfőzött, vagy megpárolt társaik – de természetesen ez utóbbiakban is marad az elkészítés után megfelelő mennyiség. De ne vessük meg a fagyasztott termékeket sem, ezekből sem tűnnek el a fontos alkotóelemek, ahogyan a szárított gyümölcsökből sem, mint amilyen például a mazsola, a datolya vagy a füge.

A boltokban készen kapható szószok, levesek és pudingok is tartalmaznak még valamennyit, de ezek kevésbé ajánlhatóak, általában magas só, cukor vagy zsírtartalmuk miatt.

eper1xMi a helyzet a konzervekkel és juice-okkal?
Sokak szerint ezek is tartalmazzák a szükséges összetevőket, de tanácsként érdemes megfogadni, hogy csak édesítetlen és tartósítószer-mentes termékeket fogyasszunk és naponta csak egy adagot fedezzünk ilyen forrásból. A konzerveknél figyeljünk arra, hogy a konzerv leve se tartalmazzon hozzáadott cukrot, sót – ellenkező esetben kevésbé lesz egészséges.

Napi egy adagot fedezhetünk babból, vagy egyéb hüvelyes növényből is, de azzal legyünk tisztában, hogy ezekben kevesebb tápanyag van, mint a többi zöldségben és gyümölcsben.

És a krumpli?
Sajnos el kell keserítenünk a krumpli rajongóit: ezt a zöldséget nem számolhatjuk bele a napi öt, vagy hét adagba, így az ebből elfogyasztott mennyiségektől nem leszünk egészségesebbek. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a krumplit elsősorban a szervezet energiaigényének biztosítása érdekében fogyasztjuk. Emiatt egy csoportba soroljuk a kenyerekkel és tésztákkal.

Forrás: anna.hu 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek