Gyógynövényes borogatás a legősibb orvosságokkal

25 márc. 2014 Administrator

A gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteink alkalmazásai a legkülönbözőbb betegségek gyógyítására és megelőzésére kínálhatnak alternatív megoldásokat.

borogatfeketenadalyAz alábbi növényeket a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra használjuk.

Fekete nadálytő
A fekete nadálytő erős, ágas-bogas gyökérzetét őrlik lisztté.Fő hatóanyaga az allantoin, a szövetépülés előmozdítására, sérülések gyógyítására alkalmas. Rendkívüli a hegesítő, hámosító hatása, külsőleg alkalmas a csonthártya regenerálására.A gyökerek a levelek hatóanyag tartalmának sokszorosát tartalmazzák. A fekete nadálytőből készült főzettel átitatott sebek váladékozása és gennyesedése megszűnik.

Gyógyborogatást úgy készíthetünk, hogy 50-100 g fekete nadálytő-lisztet egy tálban, szűz olajjal és forró vízzel összekeverünk. A langyos pépet kenjük rá a beteg testrészre. Kozmetikai célokra is használható, kiváló bőr- és szemránckrémet készíthetünk belőle.

Fűzfakéreg
Az aszpirin hatóanyaga az acetilszalicilsav, amely a fűzfa kérgében megtalálható szalicin származéka. Ősidők óta fájdalomcsillapításra használták. A fűzfakéreg természetes láz- és fájdalomcsillapító, amely hatását lassabban fejti ki, mint az aszpirin.

borogatfuzfakeregElkészítés: 2-3 teáskanálnyi adagot 150-200 ml hideg vízben áztassunk 8 órán át, majd szűrés után fogyasszuk. Fájdalomcsillapításnál vegyük figyelembe, hogy a fűzfakéreg hatása a májban történő anyagcsere folyamatok lezajlása után alakul ki, vagyis késleltetett, tehát kevésbé alkalmas akut panaszok kezelésére. Külsőleges alkalmazása ízületi és reumatikus fájdalmak esetén jöhet szóba.

Közönséges bojtorján
Erdő szélén, utak mentén, ligetekben találkozhatunk a közönséges bojtorjánnal. Gyökerének hatóanyagai inulin, illóolaj és keserű anyag. A népi gyógyászatban vértisztító orvosságnak használták, vizelethajtóként és izzasztószerként. A népgyógyászat külsőleg az ekcémás bőrfelületek kezelésére, a fejbőr korpásodásának megszüntetésére, továbbá reuma és bőrbetegségek kezelésére is alkalmazza.

borogatbojtorjanAz apróra őrölt gyökeret áztassuk szűz olajban, majd szűrjük le és máris használhatjuk! Hajszeszhez a gyökeret áztassunk egy napig 40 fokos egészségügyi szeszben! Teakeverékben is felhasználható, mint anyagcsere-serkentő, máj- és epebetegek számára. Reuma elleni és húgykőoldó hatása is ismert.

Extra-tipp gyógyborogatáshoz
Alapanyagok: apróbojtorján-gyökér 200 g, fekete nadálytő-gyökér 100 g, tölgyfakéreg 50 g, orbáncfű 50 g, körömvirág  50g

A gyökereket aprítsuk fel, keverjük jól össze! Az összes alapanyagot együtt tároljuk egy lezárt üvegben. Alkalmanként vegyünk ki belőle 4-5 evőkanálnyit, 10 percig főzzük 1,5 l vízben! Azután szűrjük le, hagyjuk lehűlni és ezzel borogassuk a sebet, ami pár napon belül gyógyulni kezd.

Forrás: impulsermagazin.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek