Tavaszi láz vagy tavaszi fáradtság?

23 márc. 2014 N.A.

Talán mindegy, hogyan nevezzük, ám a tavasz sokaknál okoz szokatlan tüneteket. Ezek eredete már régóta a megoldások keresésére, megfejtésére ad okot.

fiatalokzoldseg2Tavaszi láz
A tavaszi láz kifejezést különféle fizikai és pszichikai tünetekre alkalmazzuk, melyek a tavasz beköszöntével jelennek meg. Általában arra az állapotra utal, amikor energiáink visszatérnek, egészségesebbnek érezzük magunkat és megnövekszik szexuális étvágyunk is. Mindez azoknál jelentkezik erőteljesen, akik szezonális, vagy más néven téli depresszióra hajlamosak, hiszen ők lehangoltabbak a téli hónapok alatt. A tavaszi láz kifejezés sok alkotót megihletett, mind a filmművészetben, mind az irodalomban gyakran használták egyes művek címeként. Esetenként viszont pont ellentétes jelentéssel használják a kifejezést, a tavaszi fáradtságra utalva vele.

Tavaszi fáradtság
A német „Frühjahrsmüdigkeit” szó szerinti fordítása tavaszi fáradtság. Ez a kifejezés hazánkban is elterjedt. A tavasszal sokak által tapasztalt fáradtságra, energiahiányra utal. Ezt nem betegségként tartják számon, sokkal inkább csak egy jelenség, ami az évszak változásának tudható be.

Tünetek
Az északi féltekén élőknél a tavaszi fáradtság tünetei általában március közepétől április közepéig tapasztalhatóak és személytől is függ, hogy mennyire súlyosak. A leggyakoribb tünetei a fáradtság - függetlenül az alvás mennyiségétől és rendszerességétől -, frontérzékenység, szédülés, ingerlékenység, fejfájás, izületi fájdalmak és egyfajta motiválatlanság is jellemzi ezt az állapotot.

fejfajas-richmondsmilecenter comKiváltó okok
A tavaszi láz pontos okaival még nem vagyunk tisztában, valószínűleg a hormonháztartásunk változásai okozhatják a tüneteket. Ezen elmélet szerint a szervezet szerotonin (boldogsághormon) készlete, amely előállításához napfény szükséges, kimerül a tél folyamán, és ez megkönnyíti a melatonin (az alvási ciklust irányító hormon) hatásának érvényesülését. Amikor tavasszal a nappalok hosszabbá válnak, a szervezet ehhez igazítja a hormonok szintjét és több endorfin, tesztoszteron és ösztrogén szabadul fel. Ez a változás erősen megterheli a testet, ez vezet fáradtság érzetéhez.

Ezen kívül tavasszal az időjárás nagyon változékony. Amikor a hőmérséklet emelkedik, a vérnyomás csökken, hiszen az erek kitágulnak. A táplálkozás is szerepet játszhat a tünetek kialakulásában. Télen általában több kalóriát, zsírt és szénhidrátot fogyasztunk, mint nyáron, pedig a tavaszi hormonális változás idején a szervezetünknek inkább vitaminokra és fehérjékre lenne szüksége.

Forrás: webbeteg.hu

   

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek