Hernyák Birtok: ahol a bor az újrakezdést, a családot és az önmegvalósítást jelenti

18 márc. 2014 Vaskor István

Az élet egy utazás, mely során meghatározóak a találkozások. A szőlő, a bor, a párlatok világa kihívásokkal teli közeg az etyeki Hernyák Birtokon is.

hernyak1Hernyák László és családja 1991-ben települt Magyarországra. A Vajdaságból - ahol a bácskai tanyavilágban már gyerekként megismerték a gazdálkodás mindennapjait, így közel állt lelkükhöz a természet szeretete – a délszláv háború borzalmai elől, biztos egzisztenciájukat a hátuk mögött hagyva menekültek el, és rövid kecskeméti, majd budapesti kitérő után 1993-ban telepedtek le Etyeken.

- Barátaim akkoriban megkérdezték, nem fogunk-e unatkozni Etyeken – mondja mosolyogva Hernyák László. – Hát, ami azt illeti, unatkozásra hála istennek akkor, és azóta sem volt idő. ’93-ban párlatokat kezdtünk készíteni szőlőtörkölyből, majd ’97-ben indítottuk családi borászatunkat. Újabb fejezetet 2010 jelentett, amikor – az itteni földrajzi környezet, a táj ideális adottságainak köszönhetően – kezdtünk foglalkozni a hagyományos, klasszikus eljárással készülő pezsgőkkel.

Amíg idáig eljutottak, volt mit a tejbe aprítaniuk. A családi tradíciókból fakadóan a párlatkészítés állt hozzájuk a legközelebb. A Vajdaságban természetes volt, hogy a lédús bácskai gyümölcsökből, a kert végében felállított házi pálinkafőzőn finom pálinkákat készítsenek. Ma az etyeki birtokon - immár professzionális tapasztalatok és lepárló berendezés birtokában - alkotják egyedi stílusú párlataikat, melyek jellemzője, hogy egytől egyig érlelt, olykor hosszú éveken át fahordóban tartott tételek, melyek egyedülálló minőséget képviselnek a magyar piacon. A borászatot saját bőrükön tanulták: könyvekből, barátoktól, személyes tapasztalatokból. Ebben nagy lökést adott a családnak Tomi fiuk, aki a Kertészeti Egyetemen szerzett szőlész-borász diplomát, és aki így egyre közelebb került a bor csodálatos világához. A pezsgőről már esett szó: mivel a hagyományos érlelés öt esztendő, a 2010-es évjárat jövőre kerül a piacra. László örömmel mondja, hogy a nemes ital szépen fejlődik, dédelgetik, kóstolgatják azt, biztosan sokak kedvenc pezsgője lesz.

hernyak2De mi a helyzet „borfronton”? – adódik a kérdés, hiszen a Hernyák Birtok borainak kiváló minőségét nem csupán a 2006-os országos borversenyen elért első helyezés – fehér borok kategóriában a 2005-ös évjáratú Sauvignon blanc bizonyult a legjobbnak–, hanem a sok-sok visszatérő vendég, a birtok évenkénti ötezer látogatójának elismerő szavai jelentik. Bár „méreteik” miatt nagy áruházláncoknak nem szállítanak, mintegy 6-7 elegáns fővárosi étterem kínálatában ott vannak a Hernyák-borok, a vendégek legnagyobb örömére.

- Nyolc hektárt művelünk, ebből ötöt szüretelünk, hármat pedig most telepítünk – említi László. –  Folyamatosan újítunk, mindegyik szőlőfajtának keressük a legideálisabb művelési módját. 2012-re sikerült minden szőlőnket felújítani, átalakítani, így megkezdődhetett a finomhangolás korszaka, melyben a külföldön megszerzett gyakorlati tapasztalatainkat kamatoztathatjuk. Hála a kivételes klimatikus viszonyoknak és az értékes meszes talajnak, a szőlőtermesztés szempontjából kimeríthetetlen lehetőségeket hordoz magában e táj. Nálunk a borra épül minden: a gasztronómia, a vendéglátás, mondhatjuk az egész életünk.

S milyenek a Hernyák márkajelzésű borok? Kiválóak. A minőség hátterében egyrészt az áll, hogy a birtok szőlői kizárólag az etyeki körzet legjobb adottságokkal rendelkező dűlőiben kapnak helyet. Másrészt a jelentős hozamkorlátozás és a tudatos szőlőtermesztési, illetve borászati gyakorlat révén mi sem természetesebb, minthogy boraikat elegáns savak, komplexitás és valami megfoghatatlan báj jellemzi. A gyönyörű savaknak köszönhetően boraik hosszú éveken keresztül dinamikusak maradnak. Nem véletlen hát, hogy a Sauvignon blanc, Pinot noir , Zöldveltelíni és a birtok házasításai az utóbbi években komoly elismertséget szereztek. De nincs megállás: készül, épül az Etyeki Kódex.

hernyak6- Fontos egy letisztult koncepció borászati és borvidék szinten is – mondja László. – Etyeken pillanatnyilag 20-25 szőlőfajtát termesztenek, és ezt minimálisra kellene csökkenteni. Minden fajta más törődést, más munkát igényel, és mást óhajt. Kevesebb fajtából lehetne valóban kialakítani a jellegzetes etyeki borokat, ám a szemléletváltáshoz idő szükséges. Nem kapkodjuk el, hiszen a szőlőnek is négy év kell, hogy erőre kapjon. Néhány esztendeje Etyeki Kódex elnevezéssel elindult egy párbeszéd, de a kódex végleges bevezetése hosszabb folyamat. Ez a kis családi gazdaságok értékrendszere lesz. A kódexes pecsétet viselő bor csak a szűken vett etyeki körzetből származhat, ám mivel egy egész borvidékre ezt nem lehet ráhúzni, ezért készítünk egy kisebb rendszert, amelyben művelésmódot, új telepítésnél tőkeformát, technológiai eljárásokat, fajtákat is meghatározunk. Egyébként nem példa nélküli a kezdeményezés: Ausztriában, Németországban, Franciaországban is állnak össze gazdák hasonlóképpen.

Végezetül pedig a bor mellé egy kis étel is kerüljön az asztalra! Hernyákék három éve működtetik a birtokon a Manga Éttermet. Bár hivatalos megfogalmazásként étterem, az ő szellemiségükben inkább egy olyan családias környezet, ahol a vendéglátás új értelmezést kap. Mangalica referencia "étterem" lévén küldetésüknek érzik, hogy ezt a hungarikumot a fülétől a farkáig méltó formában tálalhassák fel a hozzájuk látogató barátaik és a vendégeik részére.

- Mi nem a struktúrákat, textúrákat szeretnénk bemutatni, hanem inkább a helyi, illetve a magyar nyersanyagok segítségével az ízek által adott élményekre koncentrálunk – említi a családfő. –  Van saját veteményesünk, fűszernövényeink: ezek gondozásában – a birtok megannyi adminisztrációs és technikai feladata mellett – feleségem, Valéria jár az élen. Finom főztjeinkhez, piknikeinkhez a környékbeli termelőktől vásárolunk árut, a hústól, a zöldségen át a finom házi sajtokig bezárólag mindent. A kulináris élvezetekre nemzetközi hírű séfünk, Ruprecht Laci a garancia. Vendégeink bármikor betekinthetnek műhelyünk és a birtok életébe, sőt kivételes alkalmakkor részt is vehetnek az általunk szervezett főzőtanfolyamokon is.

hernyak4Beszélgetésünk végén elővillan gondolataimban Hernyák László hitvallása. A néhány mondat mindent elárul egy nemes lelkű  férfiről, egy hivatásról, egy életről, hitről, sorsról és boldogságról::

„Nekem a bor az újrakezdésről szól. A birtoképítésről, a családról és az önmegvalósítás művészi fokáról. Választ és lehetőséget adott egy olyan időben, mikor már azt hittem, nincs kiút. Mára már tudom, ez nemcsak kiút volt az életem során, hanem az az út, amit mindenki keres!”

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek