Vidékre is elért a zumbaláz

09 febr. 2014 Berekméri Edmond

„Zumbaláz tombol” Marosszék több településén. Heti gyakorisággal fiatal lányok, érett asszonyok együtt mozognak a latinos zenére és jól érzik magukat.

zumba1Élvezik a tornát, a tánclépéseket: egyelőre csak hölgy résztvevőkkel indult a zenés testedzés, de elképzelhető, hogy városi mintára, a férfiak is kedvet kapnak majd hozzá.

A zumba Kolumbiából származik, és tíz év alatt olyan hatalmas népszerűségre tett szert, hogy ma már világszerte hódolnak az őrületnek.

Az utóbbi időben vidéken is egyre nagyobb teret hódít a zumba. Nagyernyében, Gernyeszegen, Marossárpatakon és Vajdaszentiványon is szerveztek már sikeres zumbapartikat a helyi nőszervezetek, amelyeknek úgy tűnik, lesz folytatása. Egyelőre csak hölgy résztvevőkkel indult a zenés testedzés, de elképzelhető, hogy városi mintára, a férfiak is kedvet kapnak majd hozzá. „Ez a különös mozgásforma úgy segít a fogyásban, hogy közben felszabadultan szórakozunk, élvezzük a zenét, a tánclépéseket. Az edzéshez nincs szükség semmire, csak egy kis önbizalomra, s persze sportöltözékre. Általában bemelegítéssel kezdünk, aztán indulhat a fitneszprogram, amely segít elűzni a napi stresszt” – nyilatkozta egy lelkes zumbázó, aki elsősorban a pluszkilók leadása érdekében látogatja az edzéseket. A zumba az oktatók szerint segít növelni az állóképességet, kalóriát éget, tehát fogyasztó hatással bír. Mindemellett energiával tölti fel az embert, továbbá a zene és a tánc kettőssége segít elűzni a napi stresszt, így a résztvevők megújult erővel hagyhatják el a termet.

zumba2„Hetente kétszer járok Marosvásárhelyre zumbázni, barátnőmmel, Nagy Annamáriával. Ez a tevékenység számomra szabadságot jelent, mert zumbázás közben minden feszültséget kiadok magamból. Zenére táncolunk, ugrálunk, s néha még kiáltunk is egyet-egyet, aminek szintén stresszoldó hatása van” – mesélte a sáromberki Ferenczi Imola Éva. A vajdaszentiványi Monda Kinga novembertől, néhány barátnőjével együtt, Nagyernyébe járt tornázni, aztán megismerte a zumbát, és váltott. Elmondta, hogy január végén az RMDSZ kerületi nőszervezete zumbapartit szervezett Nagyernyében, ahol több vajdaszentiványi hölgy is jelen volt. „Nagyon tetszett a dolog, így elhatároztuk, hogy Szentiványon is zumbacsoportot alakítunk. Tornaterem nem áll rendelkezésünkre, de azóta hetente egy alkalommal, pénteken, az óvoda épületében zumbázunk. A táncos torna felpezsdít, megmozgatja izmainkat, csontjainkat. Jó együtt lenni, mozogni, táncolni, nevetni. Nem profi táncosok akarunk lenni, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat” – fogalmazott Monda Kinga, akitől azt is megtudtuk, hogy 18 éves lánytól, 50 éves anyukáig több korosztály szórakozik együtt.

Forrás: szekelyhon.ro 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek