Miért, mihez és hogyan fogyasszunk sajtot?

31 okt. 2013 Administrator

Az ember hosszú idők óta ismeri, szereti és fogyasztja a sajtot. A sajtkultúra ma már a gasztronómia része, finomabbnál finomabb ízeit ismerhetjük meg.

sajtkostoloA sajtok koncentrált formában, különböző mértékben tartalmazzák a tej értékes tápanyagait. Fogyasztásukkal nem csak táplálkozásunkat tesszük változatosabbá, hanem hozzájárulunk szervezetünk kiegyensúlyozott tápanyagellátásához is. A sajtok eltérő érlelési módja és ideje, különböző vitamin és aminosav-összetétel kialakulását teszi lehetővé. Ezért érdemes a lágy sajtoktól kezdődően a kemény sajtokig valamennyi típust bevonni a táplálkozásunkba. A sajtfogyasztás minden életkorban előnyös és javasolt.

Tulajdonságai, sokoldalúsága miatt szinte nélkülözhetetlenné vált a reformtáplálkozásban. Sajtok sovány, félzsíros és „light” változatban is kaphatók, ami lehetővé teszi, hogy azok is élvezhessék a sajtfogyasztás örömeit, akiknek figyelniük kell a szervezetükbe történő zsír és energia bevitelre.

Néhány szempont, amiért érdemes a különböző sajtféleségeket fogyasztanunk:
- a sajtok rendszeres fogyasztása jótékony hatású a fogszuvasodás megelőzésében,
- a tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok különösen értékes tápanyagokhoz jutnak a sajtokból,
- a vitaminok közül a D-, A-, B12-, és B2 vitamin-tartalom jelentős a sajtokban?
- a magas Ca tartalom fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében, javítja a csontok szilárdságát, ellenállóképességét.

sajtbukkiA sajtoknak számtalan felhasználási lehetőségük van. Fogyaszthatóak magukban, sajttálra válogatva, szendvics elemeként, salátákban, de sütve, levesnek vagy szósznak főzve, rántva, tésztára olvasztva, ízesítéshez is.

Hagyományosan illik hozzájuk az alma, a körte, az olajbogyó és a legtöbb zöldségféle is. Az olvasztott sajtot az olvasztóüstből mártogatni, vagyis fondüt készíteni kellemes társasági esemény is lehet. Francia szokás desszert helyett sajttálat kínálni: ez azért is egészséges, követendő, mert a sajt gátolja a fogzománcot megtámadó szájüregi savak képződését és így védi a fogakat a szuvasodástól. Nem mindegy az sem, milyen italt kínálunk az egyes típusokhoz: vannak sajtok, amely kiváló sörkorcsolyának számítanak, a legtöbbjének íze pedig különböző típusú nemes borokkal érvényesül igazán.

A sajtok tárolásáról érdemes tudni, hogy légmentesen csomagolva könnyebben penészednek, csomagolás nélkül viszont könnyen kiszáradnak. Nedves kendőbe csavarva pincében is, hűtőszekrényben is hosszú ideig eltarthatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek