Melyik napon, mit együnk?

01 szept. 2013 Administrator

Manapság már szinte teljesen függetlenítettük magunkat attól, hogy melyik nap mire való. Azt csináljuk, amire éppen időnk van – táplálkozásunkban is.

almaAz őseink ismerték a titkát annak, hogy mit kell tenni azért, hogy életük kiegyensúlyozottabb és hasznosabb legyen.

Az étkezéseink is felborultak, azt esszük, amit éppen látunk, vagy kapunk, pedig ennek is van rendszere. Régi időkre visszanyúlóan tudták, hogy mikor, mit és milyen mértékig fogyasszunk. Nyáron zöldséget és gyümölcsöt, kevés gabonát őszig. Télen ették a gabonát, a télire tartósított burgonyát,  ekkor voltak a vágások, a húsos nehéz ételek, aminek nagy belső fűtőértéke van, és tavasszal a test tisztítása, böjt, vitamin, teák, könnyebb ételek következtek. Nem nagyon voltak felvágottak, a húsos ételeket sem ették heti hétszer vagy naponta háromszor.

Hétfő, a Hold napja
Víz nap, családlátogatás, babanéző nap. Ezen a napon érdemes több folyadékot főleg vizet és magas víztartalmú ételeket fogyasztani. A levesek napja, tejes ételek, burgonya, uborka, saláta, káposzta, karfiol, kelkáposzta, tök, rizs, kókusz, görögdinnye, fehér pálinkák.

Kedd, a Mars napja
Az energia napja. Fogyaszthatunk fűszeres, csípős ételeket. A vörös húsokat, paprikás és pörkölt formában, ehetünk hagymákat. Paprika, chili, bors, szárazbab – főleg a vörös, rebarbara, málna. Jó erős italok és a vörösbor.

Szerda, a Merkúr napja
Ez a napon fogyasszunk sok gyümölcsöt, könnyű ételeket. Körte, szilva, faeper, zöldbab, petrezselyem, zeller, sárgarépa, spenót, mandula, diófélék, földimogyoró, menta, zöldborsó. Könnyű likőrök.

Csütörtök, a Jupiter napja
Ekkor érdemes sört fogyasztani a sertés és könnyű húsok és belsőségből készült ételek után. A kelt tészták és kenyérfélék is jól esnek füstölt szalonnával. Padlizsán, spárga, sóska, gesztenye, füge, datolya.

oszibarackPéntek, a Vénusz napja
Ez a nap alkalmas a csirke és az édességek, édes ételek, szószokhoz. Őszibarack, eper, cseresznye, szamóca, alma, árpa, zab, lencse, méz, mangó, szegfűszeg, fahéj. Édes borok, likőrök.

Szombat, a Szaturnusz napja
Ekkor érdemes böjtölni. Cékla, fekete retek, cikória, kávé keserűn, sóska, birs, aszalt gyümölcsök. Keserű likőrök.

Vasárnap, a Nap napja
Ezen a napon fogyaszthatunk húst, főleg rántott húst vagy rántott zöldséget, lehetőleg fehér húsokat, de minden narancsos sárga színű étel és alkotói – mint a narancs, napraforgó és olaj, olívabogyó és olaja, vaj, kukorica, búza, sáfrány, barna cukor, banán, sárgabarack, sárgadinnye, szőlő, fehérborok és származékai –. A nap a családi és baráti összejövetelek napja.

Forrás: egeszsegtukor.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek