Jelesre vizsgázott a spárga élettani hatásaiból

24 jún. 2013 Vaskor Máté

A spárga egy igazi megosztó zöldség, ugyanakkor mindenkinek tudnia érdemes, hogy milyen felettébb varázslatos élettani hatásai vannak a szervezetünkre.

spargaHozzájárul a fogyáshoz. – Egy csészényi spárga mindössze 27 kalóriát tartalmaz. Magas rosttartalma van és egy igazán testkímélő szénhidrátnak vélik a hozzáértők. Kár, hogy egyelőre még nem lehet spárgás chipset vagy ropogtatni valót kapni, hisz egészségügyileg mindenképp jobb lenne, mint a krumpli alapú rágcsák.

Megakadályozza a rák kialakulását. – Az egyik leghatásosabb természetes antioxidáns, ami létezik a bolygón. Tavasszal és nyár elején igazi tisztítója a szervezetnek, ezáltal a sejtek elrákosodását is megelőzi.

Különleges tápanyagot tartalmaz. – A spárgában megtalálható egy inulinnak nevezett egyedülálló szénhidrát. Ez előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét, egyúttal a káros baktériumokat is pusztítja testünkben.

A terhes nőknek is ajánlott. – Gazdag folsavforrás, amely más leveles zöldségekre kevésbé jellemző. Ez megakadályozza a velőcsőzáródási rendellenességeket, melyek bénuláshoz és számtalan csecsemő halálához vezetnek.  

Gyógyszer a másnaposságra. – Az aminosavak és az ásványi anyagok segítségével megszünteti az alkohol előző napi túlfogyasztásával járó gyomorproblémákat.

sparga1Természetes vízhajtó. – Az aminosavak nem csak a másnaposság elűzésében fontosak, hanem természetüknél fogva vízhajtó hatást is kiváltanak az emberben. A vizeletürítés megnövekedésével segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges sótól.

Organikus növény. – Mivel gyorsan fejlődik, semmiféle növényvédő szer használata nem szükséges táplálásához. Egy külföldi környezetvédelmi csoport által összeállított listán a legtisztább tizenöt zöldségbe is bekerült a világon.

Lúgosít. – Mint szinte minden zöldség, a spárga is segít egyensúlyozni az emberek többsége által használt savas ételekből álló étrendet. Ezzel fényesíti a bőrt és erősíti az immunrendszert.

Kétféle spárgát kínálnak a piacokon: a fehér spárgát úgynevezett bakháton termesztik, amely rendkívül lédús és zsenge. A leszedett termést azonnal vízbe, vagy nedves papírba, hűvös helyre kell tenni, mert akár 1 óra alatt megfonnyad. A zöld spárgának a szedése is egyszerűbb, de itt sem szabad megvárni, hogy a hajtás vége kinyíljon. A zöld spárga valamivel lassabban fonnyad, de ezt is célszerű hűvös és párás helyen tárolni.

Forrás: care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek