Nagyanyáink tudománya: egészséges táplálkozás a babtól a sárgaborsóig

29 jún. 2014 Administrator

Az első és egyben legegyszerűbb szabály: együnk Magyarországon honos dolgokat, s a legjobb, ha előkeressük nagyanyáink szakácskönyveit és receptjeit.

nagyicim2Nagyszüleink étkezési szokásaiban az éghajlatnak megfelelő táplálkozási formát még megtalálhatjuk, mint ahogy folytatásos cikk-különlegességünk első epizódjában már említettük. Ők rengeteg gabonafélét ettek – s nem csupán búzát, hanem az általunk szinte teljesen elfelejtett kölest, babot, hajdinát, sárga és zöldborsót, lencsét. Emellett napi étrendjük nagy részét a zöldségek és hüvelyesek, illetve kis mértékben a húsból készült ételek tették ki.
Az alábbiakban terítékre kerül a mák, a dió és a mazsola.

Mák
Régen termelt növény, amely a magyar konyhának jellegzetes fűszerét, a mákszemet adja. A mákot és az ópiumot már Kr.e. 2500 körül is gyógyszerként ismerték. Az asszír gyógyászatban a mákot "az öröm növénye" néven tartották számon.

nagyimakA régi házikertekben mindig termeltek (legalább a családi szükséglet kielégítésére) egy-két sor mákot. Ennek a termését azonban - sajnos - nemcsak az ételek ízesítésére használták, hanem olykor a zöld mákgubóból készített főzettel a gyerekeket is elaltatták, hogy az anya zavartalanul tudjon a mezőn dolgozni. A görögök és az egyiptomiak a mákszem zöld máktok nedvét, mint gyógyszert ismerték; és fájdalmak csillapítására görcsoldóként, valamint köhögés ellen használták.

Otthoni alkalmazásra erősen ellenjavallott, mindenesetre a süteményekhez, kiflikhez és magvas kenyerekhez első osztályú töltelék, és díszítőanyag. Avasodásra erősen hajlamos, sokáig nem lehet eltárolni.

Dió
A diófa Perzsiából származik, melynek közel 21 fajtája ismert a világban. A fa csonthéjas gyümölcse a dió. Őseink a Volga vidékén ismerkedtek meg a dióval és hozták magukkal hazánkba. Azóta sikere töretlen és számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

Ásványi anyagai: kalcium; vas; magnézium; foszfor; kálium; nátrium; cink; réz; mangán; szelén.

nagyidioVitaminjai: C vitamin;thiamin; ribofavin; niacin; pantothenic savanyú B6 vitamin; folsav; A vitamin; E vitamin (alpha-tocopherol); E vitamin (delta-tocopherol); E vitamin (gamma-tocopherol); K vitamin.
Mint láthatjuk, számos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz. Emellett a dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. Segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Vértisztító, ugyanakkor serkenti az emésztést is. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen.

Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a nőknél gyakori 2-es típusú cukorbetegséget. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.

Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar sem nézte tétlenül. Bőrbetegségekre, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén ezek lemosásra, borogatására, gyulladásgátlásra használják.

A dió karácsonyi finomság is. Az ünnepek közeledtével a dió előkerül a kamra mélyéből, hiszen a sütemények kedvelt összetevője. Pedig a dióból nemcsak desszertet készíthetünk, hanem főételt, salátát, köreteket, likőrt, olajat, szószokat is. Mindehhez csak a képzeletünk szabhat határt!

Mazsola
A gyümölcsközpontú táplálkozásban a változatosság alternatíváit nyújthatják a friss gyümölcsök szárítási folyamatával nyert aszalványok, mint a mazsola. Ugyancsak javallt belőlük is naponta mazsolát fogyasztani akár müzliben, süteményekben, akár mazsolaborként vagy "csak úgy" - a markunkból.

nagyimazsolaA friss szőlő csodálatos (egyebek mellett vitalizáló-egészségmegőrző, tisztító, szomjoltó, hidratáló, fiatalító, vírus- és baktériumellenes, allergia- és gyulladásgátló, valamint konkrét betegségekkel szembeni belsőleg és külsőleg gyógyító) hatását szárított formájában, mazsolaként sem veszíti el. Mi több, ezek a kis "bogyócskák" koncentráltan sűrítik magukba mindazt az erőt, amit friss állapotukban a napsugarak belecsempésztek.

Cukortartalmát a gyorsan lebomló gyümölcscukor adja, így szárított formában nagyobb mennyiségben van jelen, mint a friss szőlőszemekben, amit a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük. A számos fajta közül a legédesebb a legvilágosabb színű aranymazsola. Érdemes tudni azonban, hogy gyógyhatás szempontjából mégis inkább a sötétebb (legsötétebb) fajták – mértékkel történő – fogyasztása ajánlott: minél mélyebb tónusú ugyanis egy mazsola, annál nagyobb ásványianyag - és vitamintartalommal rendelkezik. Minél kevesebb mag rejlik a fajtában, annál jobb minőségű.
Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas.

Forrás: teller.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek