A gyógyító hagyma

31 máj. 2013 Sebők Anna

hagymaxA vöröshagyma ősrégi fűszer, a magyar konyha ízeit el sem képzelhetjük nélküle. A jelenlegi hagyma nagy valószínűséggel Közép-Ázsiából került hozzánk.

Rendkívül gyorsan népszerű lett, már a XVII. században exportáltunk is belőle. A makói hagymánknak van a legjobb híre szerte e világon, különlegesen finom aromája miatt.

100 g hagymának az energiatartalma mindössze 40 kalória; található benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium,  kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét és illatát ként tartalmazó illatolaja adja.

A hagyma a gyógynövények között előkelő helyen áll. Több ezer éve ismerjük, mint házi gyógyszert. Már az Egyiptomban dolgozó piramisépítők is kaptak vöröshagymát  és fokhagymát is. Az ókori görögöknél a legnagyobb tekintélye a hagymaárusoknak volt, de a rómaiak asztaláról sem hiányozhatott. A tudósok kutatásaik során felfedezték, hogy a vöröshagyma közelében 35-40 másodperc múlva elpusztulnak a mikroorganizmusok, sőt elpusztulnak annak a gombának a spórái is, amiből a penicillint készítik. A kísérletek folytatása során rájöttek arra is, hogy ezek az illó vegyi anyagok a levegőn keresztül is hatnak, így tulajdonképpen a légkör gyógyító vitaminjainak is nevezhetjük őket. A hagymában található anyagok elősegítik az emésztést, javítják a szívműködést, tágítják az ereket, csökkentik a magas vérnyomást. Rendszeres fogyasztása nyomán csökken a vér koleszterinszintje.

hagymaTöbb gyógyszert is készítenek hagymából, melyek alkalmasak a szív és érrendszeri, valamint a gyomor és bélrendszeri betegségek gyógyítására. Érdekes kísérleteket végeztek a vöröshagyma friss levével. A legjobb hatást a sértetlen héjú hagymafejekből kivont lével érték el. A természetgyógyászok jól ismerik a hagyma élettani hatásait. Meghűléses betegségek esetén a vöröshagymát szeleteljük fel, és a beteg egy percig jó mélyen szívja be a vöröshagyma illatát. Így érvényesül baktériumölő hatása. Idősebbeknek és gyermekeknek különösen ajánlott a hagyma gyakori fogyasztása, mert szervezetüket ellenállóbbá teszi a meghűléses betegségekkel szemben.

Készíthetünk belőle hagymateát. Két-három fej jól megmosott hagymát héjával együtt vágjunk össze, és egy liter vízben néhány percig főzzük. Tehetünk bele egy mokkáskanálnyi teafüvet vagy egy evőkanál kamillát. Három evőkanál kristálycukrot pirítsunk meg és öntsük fel a leszűrt hagymafőzettel. Édesíthetjük ezt a teát mézzel. Ha egész nap ezt kortyoljuk, akkor siettetni tudjuk a gyógyulásunkat.

debrecen4Tavasszal egyik legelső vitaminforrásunk az újhagyma. Vitamin- és kéntartalma segíti a téli időjárási viszonyoktól megviselt bőrünk megszépülését, tavaszi felfrissülését.

A főzésnél a hagyma héját lehetőleg ne dobjuk el. Mossuk meg és alaposan szárítsuk meg. A hagyma héjából készítsünk teát, és ezzel mossuk meg a hajunkat, majd öblítsük le. A hagymatea nagyon szép színt kölcsönöz a hajnak, és elősegíti a növekedését is.

Finom recept újhagymából
Két-három csomag újhagymát apró karikákra vágunk. Zsírszegény tejfölt mustárral, sóval, egy tojás sárgájával, személyenként egy kemény tojás sárgájával és fél deciliter fehérborral jól összedolgozunk. A feldarabolt újhagymát a mártáshoz adjuk. Néhány órát tegyük a hűtőszekrénybe. Asztalra kerülése előtt díszítsük finomra vágott kemény tojás fehérjével és petrezselyemmel.

Forrás: donna.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek