Kaliforniai paprika: az egészséges zöldségek zászlóvivője

25 márc. 2013 Vaskor Máté

kaliforniaipaprika1A kaliforniai paprikát egyedülálló ízvilága és élénk színe miatt kedveljük. A chili paprikák családjába tartozó zöldség salátákban és sülve is finom.

A paprikaféle azonban nem csak íze és színezete miatt olyan érdekes a számunkra, hiszen leírhatatlanul egészséges.

A kalifornia paprika igen színes zöldségféle: zöld, sárga, narancssárga vagy bordóspiros harangalakú termésként találkozhatunk vele a piacon. Ez a négy azonban egy, nem négyféle paprika, csak négyféle érettségi állapot, de ez a paprika mindezekben fogyasztható. A kalifornia paprika harangforma termése fél-egyméter magas, terebélyes bokron terem, legszívesebben meleg, csapadékos helyen. Ha nem kap eleget inni, édesedés helyett megkeseredik.

  • Alacsony kalóriatartalmú. Egy csésze kaliforniai paprika mindössze 45 kalóriát tartalmaz, ráadásul ugyanennyi mennyiség fedezi az ajánlott napi C-vitaminbevitelt is.
  • Magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert és megőrzi a bőr fiatalságát. A legmagasabb C-vitamin tartalma a vörös színű daraboknak van.
  • Számos fitokemikáliát (a növényekben található bioaktív vegyületek, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki), és karotinoidot - legfőképpen béta-karotint - hordoz magában, ami antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is bír.
  • A paprikában lévő kapszaicinnak  (fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük) több pozitív egészségügyi előnye is van. Tanulmányok szerint csökkenti a koleszterinszintet, segít a cukorbetegeknek, fájdalomenyhítő és gyulladáscsökkentő is.
  • kaliforniaipaprikaHa rövid ideig, kis lángon főzzük, akkor megtartja édes, szinte gyümölcsös ízét, és az erős tápanyagforrások sem szivárognak el belőle.
  • Kéntartalma segít megelőzni bizonyos rákfajták kialakulását.
  • E-vitaminforrás, amely köztudottan segít fiatalon tartani a hajat és bőrt.
  • B6-vitaminban is gazdag, ami alapvető fontosságú az idegrendszer normális működésében.
  • Egyes enzimei védik a szemet a szürkehályogtól, valamint a későbbi makula degenerációtól (a fejlett társadalmakban az időskori látásromlás egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett szemfenéki meszesedés).

Szóval, legközelebbi zöldséges-látogatásakor ne habozzunk bevásárolni a kaliforniai paprikából, hiszen csak így arathatjuk le egészségügyi előnyeit.

Forrás: Care2.com / recept.hu


Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek