Nemzetközivé nőtte ki magát a Vidék Kaland Program

20 márc. 2013 Vaskor István

videkkaland1Idén júniusban újra indul a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) EU díjnyertes kommunikációs programja, a Vidék Kaland – közölte a szervezet.

A múlt évihez hasonlóan városi fiatalok töltenek el egy-egy hetet fiatal gazdáknál, munkával, a gazdaság napi életének résztvevőiként. 2013-ban már Székelyföldre is utazhatnak az érdeklődő városi fiatalok.

Az AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot, melynek célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, az élelmiszer előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintés engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába.

videkkaland3Tavaly a programban összesen 40 városi fiatal vett részt. Közöttük volt többek között pszichológus, építész, jogász, kémikus, geográfus, formatervező, kutató orvos, marketing szakember, újságíró, szociális munkás, tolmács. A jelentkezők és így a kiválasztottak közel kétharmada hölgy volt.

A programra továbbra is olyan, kimondottan városokban élő fiataloknak a jelentkezését várja az AGRYA, akik érdeklődnek a mezőgazdaság gyakorlata, egy családi gazdaság mindennapjai iránt és rövid időre szívesen bekapcsolódnának az ott zajló munkába.

A program részeként gyakorló fiatal gazdák (35 év alatti fiatalok) fogadják a 35 év alatti, de 18 évesnél idősebb városi fiatalokat egy-egy hétre a gazdaságukban. A városi fiatalok fogadása a mezőgazdasági betakarítási csúcsidőszakra – 2013. június végétől augusztus közepéig – esik. Az idei program részeként lehetőség van arra, hogy a résztvevők Székelyföldre, Hargita megyébe, Romániába utazzanak, és ott kapcsolódjanak be székely fiatal gazdák által vezetett gazdaságok mindennapjaiba. A székelyföldi kiutazásnál a gazdaságban töltött idő hosszabb, utazással együtt 10 nap időtartamú. Székelyföldön 5-8 fogadó gazdához lehet kiutazni.

videkkaland2A Felvidéken, Szlovákiában a magyarországihoz hasonló felépítésben és tartalommal indítja el a Programot a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetsége. A felvidéki és székelyföldi program elemekkel immáron nemzetközivé vált a Vidék Kaland Program!

A programra 2013. április 19-ig lehet jelentkezni a www.videk-kaland.hu és www.agrya.hu weboldalról letölthető jelentkezési lap kitöltésével és az AGRYA címére történő megküldésével lehet. A jelentkezőket az AGRYA és együttműködő partnerei képviselőiből álló bizottság hallgatja meg és választja ki a résztvevőket. A program nem irányul szabadidős, vagy turisztikai jellegű célokra, lényegi eleme a fizikai munkavégzés.

A múlt év során több olyan megkeresés érkezett az AGRYA-hoz, hogy fiatal gazda szívesen fogadna a gazdaságában városi fiatalokat. Emiatt az AGRYA várja a Program iránt érdeklődő fiatal gazdák jelentkezését is a fent említett weboldalakon.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek