Kik és miért találták fel a szalonnasütő-vasat?

19 márc. 2015 Administrator

A városi legenda szerint a szalonnasütő vasat a salgótarjáni Acélgyár munkásai találták fel sok évtizeddel ezelőtt! Manapság elengedhetetlen kelléke szalonnasütéseknek, piknikeknek!

szalonnasuto1A tűzben felforrósított korongok közé helyezzünk néhány szelet szalonnát (kolbásszal is tökéletes lesz), a kisülő zsírral locsoljuk meg a kenyerünket és már kész is a "csöpögtetős kenyér", mely friss zöldségekkel a legfinomabb! Gyors, egyszerű és tiszta! 

A szalonnasütő-vas a kerti sütés-főzés elengedhetetlen kelléke! Hasznos szerszám szalonna-, vagy kolbászsütéshez, húsok, zöldségek grillezéséhez! Manapság az ország több vidékén újdonságként hat ez az eszköz, pedig

már a 19. század óta létezik!

Salgótarjánban az Acélgyárban és a Tűzhelygyárban dolgozó munkások találták fel ezt a szalonnasütési módszert. Ők készítették el a gyárakban előállított fémszerkezetek, alkatrészek felhasználásával az első szalonnasütő-vasakat!

A tányér rész kezdetben négyzet alakú volt, melyet később a kerek forma váltott fel és megjelent rajta a szalonnából, kolbászból kisülő zsír elvezetésére kialakított kiöntő csőr is. A szalonnasütő-vas szárait eleinte húzott acélpálcákból készítették.

szalonnasuto2A szalonnasütő két formában készült. Az ollószerűen nyitható típus az Acélgyárra, míg a tányérok elején csuklóval ellátott típus a Tűzhelygyárra volt jellemző.

A gyárakban 8 órakor volt lehetőségük reggelizni a munkásoknak. Ekkor előkerült a batyukból, táskákból a szalonna, a kenyér és némi zöldség is. Fémmegmunkáló üzemekről lévén szó, könnyen meg is süthették a szalonnát bent az üzemben a munkások a kohók, kemencék átforrósodott felületein.

A szalonna a felforrósított tányérok közé került, melyeket a nyelek segítségével összenyomtak.

Így a szalonna ropogósra sült, a kifolyó, felesleges zsírral pedig meg lehetett locsolni a kenyérszeletet. A zöldséget a szalonnás kenyér mellé, vagy feldarabolva, szintén a kenyérre helyezve lehetett elfogyasztani. A kiadós, laktató eledel gyorsan és egyszerűen elkészült, folytatódhatott a munka!

szalonnasuto3A szalonnasütő-vas mai, modern formájában praktikusabb, kissé könnyebb, mint 100 évvel ezelőtti elődei, viszont az ezzel az eszközzel készített ételek íze még mindig őrzi a hagyományos alapanyagok, a friss, egészséges zöldségek ismerős, házias ízeit!

 

Ha pedig Ti is szeretnétek egyszerűen, gyorsan szalonnát csepetgtetni, akkor itt megrendelhetitek hozzá a szalonnasütőt. 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek