Lekvárfőző üstökre is pályáznának a vidéki turizmus fellendítéséért

13 márc. 2015 Administrator

300 milliárd forintnyi összegre pályázhatnak majd a falusi turizmusból élők. Sokat nem is kell várniuk, az első pályázatok akár már a nyár közepén megjelenhetnek.

lekvarfozes1Télen-nyáron nagy az érdeklődés az egyik mosdósi vendégházban. Nyaranta a szabadtéri látványkonyhában is nagy a nyűzsgés. A legtöbben a házi lekvárkészítés kulisszatitkaira kíváncsiak. A tulajdonosok éppen a lekvárfőzés miatt várják nagyon a vidékfejlesztési pályázatokat.

- Én a következőkben szeretnék pályázni például lekvárfőző üstökre, mert ugye most 25-30 literes edényekbe tudom föltenni a lekvárt és ez sokkal jobban leegyszerűsödne, ha egyszerre 60 vagy akár 100 litert is tudnák föltenni - mondta Keresztes Józsefné.

Más a vidék, más az itteni élet

Az első uniós pályázatok legkorábban a nyár közepén jelenhetnek meg. Akkor viszont már Keresztesék is pályázhatnak majd.

- Körülbelül 300 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre majd feldolgozóipar-fejlesztésre, ez a régi nevén, a mezőgazdasági termékek értéknövelésével kapcsolatos pályázati rendszer lesz, ezt hamar megnyitják - válaszolta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke.

A vidékfejlesztési támogatások tehát a somogyi falvak élelmiszerelőállítását, illetve vendégjárását is élénkíthetik. Ez jótékony hatással lehet Kaposvár idegenforgalmára is.

lekvarfozes2- Ők azért mennek vidékre, mert a hangulatot szeretik, a nyugalmat, a tiszta levegőt, a kikapcsolódásnak azt a fajta részét, amit a várostól elkülönítva kapnak meg.

Kell a város közelsége

Ettől függetlenól mindig azt tapasztaljuk, hogy szükségük van a város közelségére, mert igénylik ezeket a programokat, igénylik a múzeumlátogatást, igénylik a másfajta városi kikapcsolódást is - tette hozzá Bocska Ágnes, a Kaposvári Tourinform Iroda vezetője.

Úgy tudjuk, a nyáron megjelenő támogatások előtt még lesz lehetőség tanyabuszok, falubuszok beszerzésére. Ezt ugyanis nemzeti forrásokból finanszírozzák majd. A pályázaton civil szervezetek és önkormányzatok indulhatnak.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek