Hurka, kolbász és toroskáposzta a napkori Nemzetközi Böllérversenyen

13 jan. 2015 Administrator

A falusi disznótor hagyományaiba pillanthatnak bele mindazok, akik kilátogatnak szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkorra.

Teljes képernyő rögzítése 2015.01.13. 161721.bmpA Nyíregyházától 12 kilométerre fekvő község Napkorona Udvarházában tartandó esemény központi szereplői idén is a mangalicák lesznek, amelyeket a szúrást és kivéreztetést követően különböző módokon dolgozza fel az itthonról és a határon túlról érkező mintegy húsz böllércsapat - mondta el Támba Miklós szervező kedden sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

Bemutatkozik a cigány gasztronómia

A község szombat reggel hatkor a disznók visítására ébred, a szúrás után az állatok szétbontása, majd a különböző belsőségek főzése és sütése következik. A séfcsapatok egyéni recept alapján készítik majd el a disznótor hagyományos ételeit, elsőként a hagymás vért, majd a nap folyamán a kolbászt, a hurkát, a frissen főzött húslevest és a toroskáposztát. Támba Miklós elmondta, az idei rendezvényen bemutatkozik a cigány gasztronómia, a látogatók belepillanthatnak a disznótor hagyományos ételeinek cigány módra történő elkészítésébe.

Teljes képernyő rögzítése 2015.01.13. 161855.bmp

Legjózanabb csapat cím

A csapatok kizárólag mangalicát dolgozhatnak fel, emellett levágnak egy négy és fél mázsás állatot is - tette hozzá. Szoboszlai Gyula mesterszakács, az ételeket értékelő zsűri elnöke a sajtótájékoztatón szólt arról, a hagyományoknak megfelelően díjazzák a legjobb fogópálinkát, forralt bort, a legízletesebb hurkát és toroskáposztát, de a versenyzőknek esélyük van elnyerni a legjózanabb csapat címet is.

Az egész napos főzést és sütést kulturális és szórakoztató programok kísérik, fellépnek néptánccsoportok és énekegyüttesek, kora délutántól pedig elsősorban a mulatós műfaj képviselői lépnek színpadra Napkoron - írja az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek