Alpesi hangulat a Balaton-felvidéki völgy harmóniájában

11 dec. 2014 Lantos Tivadar

Mi a közös Konstantinápolyban, Rómában, és Tagyonban? Az, hogy e három település mindegyikén emeltek Szent Balázs tiszteletére templomot.

tagyon1Az orvosok védőszentje, a torkok gyógyítója a legenda szerint rengeteg ember életét változtatta vagy éppen mentette meg. A templomrom időnként ma is élettel telik meg, február 3-án szabadtéri misét is tartanak a vértanú püspök tiszteletére, időnként hóesésben, időnként napsütésben.

A hegyen álló templomromtól leereszkedve, a Nivegy völgyben található egy vendégház, a

„Vidéki Ház Tagyon”.

Megjelenésével leginkább egy alpesi környezetre emlékeztet, amely a Balaton-felvidéki magyar tájba harmonikusan belesimul.  A Knackstedt család ezen a birtokon él, dolgozik, üzemelteti a vendégházat.

tagyon2 A nagycsalád tagjai Ági, Christian, és a három gyerek, Tom, Noémi és Sára, no meg az állatok Zackel, a kutyus és Dora, a paripa. A meseszép, több mint egy hektáros terület legaljában csordogál a Csorsza patak. A terület kialakítása olyan, hogy

a vendégek soha nem zavarják egymást.

Mindenki megtalálja a magának való zugot, még a szerelmesek is.  A telek nem átlátható, különböző szintek kerültek kialakításra.

tagyon3- A nyugodt, csendes környezet miatt sokan járnak vissza. Többen is mondták már, hogy ha valaki ellátogat a Vidéki Házba nincs kedve sehova sem kimozdulni. Tagyonban csak egy bolt van, valamint egy templom. Elmondható, hogy udvaron belül minden megtalálható, ami kell. Akinek túl hangos a csend, az könnyedén átruccanhat Balatonfüredre, ahol megtalálja a magának való elfoglaltságot. Ha elegük lett a zajból, nálunk ismét felfrissülhetnek. Van úszómedencénk is a kertben, ami csak jó időben üzemel. Sőt olyan vendégünk is van, aki hét éve jár rendszeresen hozzánk, és tavaly volt lent először a Balatonon. Németországból jönnek, van olyan év, hogy négyszer is felkeresnek minket.

Harminckét országból járnak hozzánk a vendégek

a világ majd minden tájáról – mondja el Andrónyi Ágnes.

Az udvar közepén rózsakert került kialakításra, amely a pihenni és a gondolkodni vágyóknak ad új inspirációt. Egyetlen egy zajforrás van, amely megtöri a csendet olykor, ez a harangszó, de hamar hozzá lehet szokni, hiszen szemben van a templom.

tagyon4- Tagyon és vidéke kiránduló környék számos látnivalóval. Felettünk van a Hegyestű, de nem messze található a Tapolcai Tavasbarlang. Balatonedericsen pedig cseppkőbarlangot is meglátogathatnak a nálunk megszálló vendégek. A Csodabogyós-barlang méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására. A Balaton partot nem kell bemutatni, hiszen egész évben változatos programokat kínálnak a környéken. Közel van Nagyvázsony, ahol megtekinthető a vár, Dörgicsén pedig újabb templomrom látható. Sorolhatnám még a látnivalót, de a legjobb, ha ellátogatnak az érdeklődők a honlapunkra. Bármire van lehetőség, sőt ajánlatcsomagokat is össze tudunk állítani az igényeknek megfelelően – teszi hozzá Andrónyi Ágnes.

tagyon5A környezet mindenki számára kikapcsolódást nyújt. Akár a családok, akár az egyedülállók, fiatalok, idősek egyaránt megtalálják a lehetőségeiket. A vendégházban külön nincs étkeztetés, de a környéken kiváló éttermek találhatók. A kertben sütési, főzési lehetőség van, de az apartmanok konyhái is jól felszereltek. Csapatépítő tréningek, meetingek, esküvők helyszínéül a Vidéki Ház Tagyon rendkívül alkalmas.

További információk a vendégház weboldalán érhetők el.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek