Nagyi ihlette pásztortímárság a Patcai Kézműves Alkotóházban

11 dec. 2014 Lantos Tivadar

Kaposvártól 12 km-re, a zselici dombok ölelésében fekszik Patca, a parányi falu. E gyönyörű vidék sok látnivalót nyújt térség természeti és kulturális értékeivel.

patca1Akár biciklivel járja a vidéket, akár gyalogszerrel, akkor is izgalmasnak fogja találni szinte mindenki. A hagyományokra igen nagy hangsúlyt fektet a térség, mert tudja, hogy a régi korok embere a mai világban kincsnek számítana. Olyan tudás volt a birtokában, amit a mai ember csak irigyelhet. Harmóniában élt a természettel, felhasználva annak minden adományát. Olyan szellemi és tárgyi tudással rendelkezett, ami

kerek egésszé formálta mindennapjait.

Maga építette házát ,eszközeit maga készítette és megtermelte a család mindennapi betevőjét. Ennek a régmúlt időnek próbál nyomába eredni Rostás Klára bőrműves is.

patca2- Nagymamám meséi már gyermekkoromban elvarázsoltak. Történetei a betyárokról, manókról, a régi emberek históriáiról szóltak. A későbbi életemet ez döntően befolyásolta. Már aránylag korán tudatosult bennem a kézművességhez való vonzalmam. Iskolában ilyen jellegű szakkörökre jelentkeztem és pályaválasztásomat is ez befolyásolta. Kitanultam a kesztyű és cipőkészítést, majd a szíjgyártó – nyerges mesterséget. Múzeumokat jártam, könyveket bújtam, amik segítetek abban, hogy megismerjem a régi tárgyak szépségét, funkcióját. Tapasztalt, nagy tudású mesterektől tanulhattam. Egyre jobban érdekelt a pásztorok világa, akik olyan értékes tárgyi és szellemi örökséget hagytak ránk, amit úgy gondolom, kötelességünk megőrizni.

Belemélyedtem a pásztortímárságba,

elsajátítottam a bőrkikészítés különböző technikáit, a pásztorfűzésekhez használt nyers szironybőr kikészítését és a kostök zacskóhoz a timsós cserzést. Ezekkel a technikákkal készítem hagyomány hű tárgyaimat – mondja el Rostás Klára.

patca3Az elmúlt 22 évben a bőrművesség mellett más, népi kismesterségeket is megismert, kitanult Klára, amelyeket szívesen oktat is, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

- Fontos célomnak tartom, hogy a mai gyerekek is felismerjék a bennük rejlő képességeket és megismerjék a tárgyalkotás örömét. Ezért is hoztam létre 2012-ben a Patcai Kézműves Alkotóházat. Az alkotóházban táborokat és kézműves foglalkozásokat tartok családoknak és kis csoportoknak.  Természetesen egész évben várjuk az idelátogatókat. A programokat lehetőség szerint az ünnepkör köré szervezem. Karácsonykor mézeskalácsozunk, húsvétkor tojást festünk,

aratáskor aratókoszorút készítünk.

A vendégeink bőrözhetnek, nemezelhetnek, csuhézhatnak, népi játékot készíthetnek, népi gyöngyöt fűzhetnek, faraghatnak, agyagozhatnak, és kemencés finomságokat készíthetnek. Ha valaki csak erre jár, azt is szívesen látom nyitott műhelyemben. Megnézheti a régi szerszámokat, tárgyakat, s ha tetszik neki a kézművesség, vásárolhat is az alkotóházban – teszi hozzá Rostás Klára.

patca4A környék igen sok programot nyújt az idelátogatók számára. A Zselic a mai napig érintetlen vidék, a dombokat évszázados erdők borítják. A patak völgyekben apró falvak bújnak meg. A növény és állatvilág sokszínűsége lehetőséget ad a fotózás szerelmeseinek is, hogy elcsípjenek egy-egy izgalmas pillanatot. Itt a pihenni vágyó turista éppúgy megtalálja számítását, mint aki aktív kikapcsolódásra vágyik. A faluban látogatókat fogad a Katica Tanya Aktív Pihenés Központ, 7 km-re a Hotel Kardosfa Ökoturisztikai Központ, ahol csillagvizsgáló várja a vendégeket 2015-től. De megtalálható a közelben a Bőszénfai Szarvasfarm, a Kassai lovasijászok, a Szennai Szabadtéri Múzeum és még sorolhatnánk az együttműködő partnereket, ahova betérhet a vendég.

patca5Érdemes tehát ellátogatni Patcára szemelőtt tartva Körösi Csoma Sándor, nagy utazó szavait:

„ Keressetek, kutassatok, mert az egész világ egyetlen nemzete sem talál annyi kincset kultúrájának gyarapítására, mint a magyar.”

A Patcai Alkotóházban egy kis szeletére biztosan rálel az utazó!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek