„Vadat és halat, s mi jó falat”: vendégváró Halászház Derekegyháznál

04 dec. 2014 Lantos Tivadar

Derekegyház község határában, a Szentesről Orosháza felé vezető út mellett található a „Halászház”, mely az egykori halászati épület helyén áll.

1VassA régi, gróf Károlyi-féle halastavak az 1920-as években kerültek kialakításra a mezőgazdaságilag használhatatlan szikes területeken a természeti adottságok kihasználásával, de a történelem viszontagságai következtében elhanyagolt és lepusztult állapotba kerültek. A terület új tulajdonosa Vass Sándor révén a környezet megújult, és csaknem eredeti formájában várja a vendégeket. Fejlődő gazdaság épült ki a területen, halászattal, erdészettel, vadgazdálkodással, mezőgazdasággal egyaránt foglalkoznak, és ebbe az újonnan kialakított természeti környezetbe várják a pihenni vágyókat.

2VassA vendégház mellett alakítottunk ki hat hektáron horgásztavakat, ahonnan az eddig itt horgászók mindegyike nagy megelégedéssel távozott. A vendégház nyolc összkomfortos vendégszobából (16 fő) és egy 30 személyes nagy társalgóból áll. A szobák főzőfülkével, eszközökkel felszereltek, így az önellátás is megoldható, de igény szerint reggeli, ebéd, vacsora is készül a konyhán. Különleges vad- és halételekkel várjuk az ide látogatókat. A Halászház egyaránt alkalmas céges rendezvények, családi események ünneplésére, azonban nincs külön vendéglátós rendszerben étkezés. A kerti partit kedvelők rendelkezésére áll két kör alakú pavilon, középen sütögetővel melyek befogadóképessége ötven-ötven fő. Egy igazi kemence is épült, melyben készül a friss, meleg kenyér, a malacsült – mondja el Vass Sándor.

3VassA területen két nagyobb tó található, több tíz hektárosak, ezekben halászati tevékenység folyik. Tavasszal telepítik, egészen őszig nevelik a halállományt, majd lehalásszák.  – Előkészületben van egy 2 és fél hektáros tó, ahol a vendégek a hagyományos halászati módszereket is kipróbálhatják. Lehetőség lesz varsával és egyéb eszközökkel egyszerre akár több kiló halat is fogni, és kitűnő halételt készíteni belőle – teszi hozzá Vass Sándor. A környéken több vadászatra jogosultsággal rendelkező apróvadas terület található, az itt élő vadászható vadfajokból lehet térítés ellenében elejteni. Aki pihenésre vágyik, annak a táj nyugalma, a friss levegő, a nagy séták igazi relaxációt jelenthetnek. Felfedezhetik a környéket, erdőt járhatnak, a közelben fürdőzhetnek és természetfotózásra is kiváló lehetőség kínálkozik.

4VassA bemutatókertben a vadállomány igen közel merészkedik. A helyszínen állatsimogató várja a vendégeket, szarvast, őzet, muflont, vaddisznót figyelhetünk meg akár közvetlen közelről is.

Több ez, mint egyszerű vendéglátás. A pihenni vágyók életre szóló élményt kaphatnak az egykori tanyavilág, a halászó emberek mindennapjaiból, miközben komfortos és aktív pihenésben lehet részük. A vízparti környezet, a táj, a vadkacsák, vadlibák hangja, a vadállatok, a természet közelsége gyorsan elfeledteti a város zaját.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek