Gréta vendégház a jászok földjén

24 nov. 2014 Lantos Tivadar

Az Alföld közepén, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Budapesttől 110 km-re, a Tiszától csak 30 km-re, a Zagyva folyó partján helyezkedik el Jánoshida.

greta1A község már a bronzkorban létezett, de jelentős településsé akkor fejlődött, amikor letelepedtek a premontrei szerzetesek, és Keresztelő Szent János tiszteletére templomot építettek. Az ősi román kori templom maradványai a jelenlegi katolikus templom épületében megtalálható. A község vendégszerető lakói, valamint a síkvidéki táj, a környéken felelhető szabadidőprogramokegyaránt alkalmassá teszik Jánoshidát a pihenésre. 

A vendégházak tekintetében kiemelkedő a FATOSZ által minősített 4 napraforgós, összkomfortos falusi szálláshely a Gréta vendégház, amely

a jász építészeti kultúra vidéki stílusjegyeit

hordozza. Különlegessége, hogy vályogból épült. Egykoron a legtöbb épületet a paraszti világban ebből az anyagból készítették, melynek nagyon jó élettani és egészségügyi hatásai voltak. Mindamellett, hogy az energia megtakarítás elvét már megvalósította a gyakorlatban, kényelmes, komfortos is volt az akkori emberek számára.

greta2- Jánoshidán a főút mellett, szinte a Zagyva folyó partján van a Gréta vendégház. Hamisítatlan jászsági életérzést kínál az épület mind megjelenésében, mind hangulatában. A vályogból készült ház nyáron hűs (bár klímaberendezés is gondoskodik a vendégek kényelméről), télen pedig, amikor be van gyújtva a kályha, reggelig megtartja a meleget. Az év vályogháza versenyen vendégházunk harmadik helyezést ért el, amire nagyon büszkék vagyunk, hiszen ez is megmutatja, mennyire autentikus épületről van szó. A vendégházmindkét szobája fel van szerelve fürdőszobával.A jászsági parasztházakhoz méltóan külön van egy melléképületben a kiskonyha, ahol főzni, sütni, étkezni lehet. Kint, a kerthelyiségben építettünk egy filagóriát, ahol grillezni, nyársalni lehet, télen forralt bort, teát szürcsölgetve élvezni a csendet és a vidéki nyugalmat – mondja el Pesti Róbert, a vendégház egyik tulajdonosa.

A környék számtalan programot kínál az idelátogatóknak. Jászberényben (20 km) a kicsiket és a nagyokat egyaránt állatkert várja. Jászboldogházán (6 km) nyáron a strandfürdő ad hűsülést, egész évben viszont a lovaglási lehetőség csábítja a kezdő és a haladó lovasokat egyaránt.

A jászok sok mindenről híresek,

elsősorban a kiváltságos történelmi múltjukról, az identitásukról, a Lehel kürtjéről, de közismertek reneszánszát élő hagyományőrzésükről is. A múltbéli értékek megőrzése mindig fontos volt a jászok számára, ékes bizonyítéka ennek aJászföld Hagyományőrző Nap Jánoshidánés Jászboldogházán. Mindezeken kívül van mód horgászatra, vadászatra, de a sportszeretők, és a kézműves hagyományokkal kacérkodók is megtalálják a számításukat.

greta3- A vályogból épült Gréta vendégház mellett a Róka vendégházunk is várja a pihenni vágyókat. Az idei évben bővítettüka Gréta vendégházat, az épület mellett kávézó és wellness szárny is van. Sőt tágas parkolóval várjuk vendégeinket. A kávézónkban friss süteményeket, jó minőségű kávékat kínálunk. Tovább haladva az épületben, a kávézóból nyílik a wellness részleg, ahol egy nagy

10-12 személyt befogadó jakuzzi

csalogatja a vendégeket. Csatlakozik ide egy finn szauna, és egy infra szauna is látvány terápiával, sókabinnal. Két kisebb öltözőt alakítottunk ki ebben a helyiségben. Hátul pedig korszerű fittnessz terem várja az aktív kikapcsolódást kedvelőket, amitarnoldgold és flabélos gépekkel szereltünk fel, valamint szolárium is helyet kapott a részlegben. Így komplex, teljes kikapcsolódást nyújtunk vendégeink számára – teszi hozzá Pestiné Szarvák Edit üzletvezető-tulajdonos.

greta4Hab a tortán, hogy a Gréta vendégháznál kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség. A 32 biciklivel büszkélkedhető kölcsönző már a jövőre gondolt, hiszen itt fogkeresztül menni a Szolnok Boldog közötti kerékpárút. A vidéket igazán vagy gyalogszerrel, vagy pedig két keréken lehet felfedezni, így nyílik meg a táj igazán. A csöndesen szemlélődők olyan csodákra is rálelnek, amit a rohanó ember nem vehet észre. Ha a túrában kellően elfáradtunk, és megéheztünk Jánoshidán, de a szomszédos településeken is van

minőségi csárda, kisvendéglő,

ahol a tájra jellemző ételeket lehet fogyasztani. - December hónapban vendégházunknál disznótoros is lesz. Megmutatjuk, hogy a jász ember hogyan készíti el a disznóból az asztalra valót – mondja el Pesti Róbert.

További információk a Gréta Vendégház  weboldalán érhetők el.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek