Idilli varázs a Tulipános Tanyán

19 nov. 2014 Lantos Tivadar

A főváros forgatagát magunk mögött hagyva, alig 32 kilométerre Budapesttől egy másik világba csöppenünk. Monor és Vasad között, a csévharaszti természetvédelmi terület szomszédságában, bukkanhatunk rá a Tulipános Tanyára.

tulipanos1Varázslatos hangulatát nemcsak a környező tájból, a nyárfás erdőből, a rétből meríti, hanem valami szakrális, valami ősi erő is sugárzik a földből, ami a hajdani tanyák jellegét is meghatározta. Rendezett udvar, meseszép ház, gémeskút, háziállatok, kerti pihenő mind azt sugallja, ez valami más, valami több. Az ide bevezető földút itt ér véget, a hétköznapi, taposómalomtól történő elrugaszkodás viszont itt kezdődik.

tulipanos2-  Piknikezés közben jött az ötlet, hogy a környéken vennünk kellene egy hétvégi házat. Megálltunk az első újságosnál, ahol meghirdették ezt a tanyát. Elhatároztuk, hogy megnézzük; miután letértünk az aszfaltos útról, két és fél kilométeren keresztül földút vezetett a tanyáig. Nyárfás erdők szegélyezték utunkat, majd egy nagy tisztás közepén ott állt ez a kis gyöngyszem. Első pillantásra beleszerettünk. A férjemnek jeleztem, hogy innen csak úgy mehetünk tovább, hogy ez a tanya a miénk – mondja el Éva, Bazsó Mihály gazda felesége. Ez történt 15 esztendeje, azóta csinosítják, szépítik, rengeteget dolgoznak, szinte mindenüket arra költik, hogy még vonzóbb legyen a Tulipános Tanya a meseszép piros tetős házikóval. A tanya gazdája és gazdaasszonya folyamatosan képzi magát, hogy ezt az életformát minél tökéletesebben elsajátítsa. Éva kitanulta a sajtkészítés csínját-bínját, a házi szappanfőzés rejtelmeibe is belekukkantott. Mihály a patkoló kovácsmesterséget sajátította el, a tanya lovairól is ő gondoskodik.

- A puszta csendje, a tanyát körülölelő erdő hangjai, a nádasból kiszűrődő kuruttyolás, a tücskök ciripelése elfeledtetik az emberrel a hétköznapok kapkodó rohanását. Eljött az a pillanat, amikor ezt az életérzést szeretnénk másokkal is megosztani. Az eddigi visszajelzések is azt mutatják, hogy a Tulipános Tanya valóban egyedi a maga nemében. Minden évszakban más arcát mutatja a hely, télen a hó puhasága, lágysága, a forralt bor illata, a kemence melegsége fokozza az élményt. Nyáron a madarak, a virágos rét, az erdő illata teszi varázslatossá a tájat – teszi hozzá Bazsó Mihály.

tulipanos3A tanyát körülvevő állatsereglet sem mindennapi. A pusztán legelésző marhacsorda, a kolompolva szaladgáló juhnyáj, a karámban játszadozó lovak és pónik, nyulak, ludak, baromfik, felfuvalkodottan pózoló páva és pulykakakas látványa a városból kiszakadó gyermekek számára is különleges. – Mint egy „tanyasi Disneyland” olyan ez a birtok. Van egy kis tavunk, ahol fürödni, horgászni lehet. A gyerekek imádják – egészíti ki az élményeket fokozva Éva.

Elsősorban az egynapos programokat kedvelőknek nyújt élményeket a Tulipános Tanya, ahol központban a kulináris élvezetek állnak. A tanya is csatlakozott a Falusi Vendégasztal intézményéhez. – A családoknak, céges rendezvényeknek szeretnénk teret biztosítani, akik meg akarják tapasztalni a hamisítatlan tanyasi életérzést, és hozzá egy jó tanyasi lakomát is szeretnének együtt elkölteni – mondja el a Gazda. Krúdy regényekben gyakran találkozhatunk olyan képekkel, ahol igazán jót enni csak háznál lehet. Az aranyló húsleves, a napon szárított metélt tészta, a velős marhacsontból egy ütésre remegve előbukkanó velő, kemencés forró kenyér, melyet a megfelelő környezetben felszolgálva életre szóló élményekkel lehetünk gazdagabbak.    

tulinapos5Olyan tartalmas programokkal várják a házigazdák vendégeiket, mint a hamisítatlan házi kenyérkészítés, melyet búbos kemencében akár a vendégek is megsüthetnek. De egy egyszerű bográcsozás, a megfelelően friss alapanyagokkal is különleges. A gyerekek és felnőttek egyaránt megismerkedhetnek a szappanfőzés, a sajtkészítés vagy a kovácsmesterség alapjaival. A háziállatokkal is szerezhetnek tapasztalatokat a látogatók, ám ezen a fronton jelentősen fejleszteni szeretnének. Több baromfit, lámát, hidegvérű lovat akarnak még a tanyára hozni. Nyáron a Tulipános Tanya tavában, télen pedig fadézsában, forralt bort szürcsölgetve fürödhetnek a vendégek. Ebben a hamisítatlan vidéki környezetben remek lehetőség kínálkozik a születésnapok megünneplésére. A házigazdák felvállalják ennek megszervezését. Gyerekeknek különösen felejthetetlen élmény lehet, ha életük egyik legfontosabb napját páratlan környezetben, szeretteikkel, barátaikkal ünnepelhetik.  – A disznóvágásnak most jön a szezonja. Mi hozzuk a böllért, a disznót, az eszközöket, van mögöttünk egy profi csapat. A vendégek pedig segédkezhetnek a munkában. Elsősorban cégeknek ajánljuk, remek csapatépítési lehetőséget kínálva – teszi hozzá Bazsó Mihály. Sőt a közelben még termálfürdési lehetőség is kínálkozik. Kuriózum az 50 km-re lévő törteli termál dagonya. A vendégeket akár oda is elkocsikáztatják a gazdák.

tulipanos4A Tulipános Tanya elsősorban az egynapos látogatásokra specializálódott, de az sem okoz problémát, ha valaki jól érzi magát, tovább marad. Három fürdőszoba van az épületben, van internet elérhetőség, WIFI. Az bizonyos, hogy itt valódi élményekkel lesz gazdagabb mindenki. A virtuális valóságból kiszakadva visszatérhet újra az életbe, akár néhány órára is, Budapesttől 30 km-re. Megéri.

Elérhetőségek: Web:  www.tulipanostanya.hu E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: +36  30 520-0779 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek