Különleges élményt rejt az Etyeki Sajtútállomás

18 nov. 2014 Lantos Tivadar

Etyek elsősorban kitűnő fehérborairól híres, no meg a remek gasztronómiai fesztiváljairól. A fővárostól 26 km-re lévő település évszázados szőlőkultúrájának eredményeként a falu a történelmi borvidék táborához tartozik.

etyek1A Bicskétől Pákozdig húzódó 1600 hektárnyi szőlőültetvény 1990-ben emelkedett borvidéki rangra. Az Etyeki Borvidék megnevezést az 1997. évi bortörvény Etyek-Budai Borvidékre változtatta. A több mint 800 hektáron termelt szőlő egyrészt a budafoki Törley pezsgő alapanyagát adja, másrészt az egyre kedveltebb etyeki borok (chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát, királyleányka, rajnai rizling) készülnek belőle. A különleges gasztronómiai élvezet a szőlő leve mellett, a páratlan ízvilággal rendelkező sajtokkal tovább fokozható. Adott volt tehát minden ahhoz, hogy itt, Etyeken legyen a Völgy Vidék Sajtút első állomása.

etyek2A sajtutak célja egy-egy térség sajtkészítőinek összefogása, közös arculat, közös megjelenés kialakítása, a helyi sajtok fogyasztásának népszerűsítése. Az etyeki állomás sajtműhelyét Újhegyen, a Gasztrosétányon, egy százéves pince felújításával, sváb típusú présházban alakították ki. – A sajtútállomásra érkező vendégeknek bemutatjuk a hagyományos sajtkészítés folyamatát, és a program során meg is kóstolhatják a kész termékeket. A sajtok alapanyagát a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. fejőstehenei biztosítják; tehenészetünk Etyek Ödön-majorban van. A sajtműhelyünkben mindenki megtekintheti, hogyan is készül a sajt - mondja el Szendrői Júlia üzletvezető.   

etyek3Aki ellátogat Etyekre, a Völgy Vidék Sajtút első állomására, garantáltan felejthetetlen élményben lesz része. A túra reggelivel, némi szíverősítő elfogyasztásával veszi kezdetét. Legelőször az Ödön-majori gazdaság a célállomás. Az oda vezető utat az MTZ-80-as traktor vontatta, átalakított marhaszállító vagonon zötykölődve tesszük meg, ami önmagában is élmény. A tehenészeti telepen megtekinthetők az istállók, a tejelő marhák, a kisborjak, valamint a különleges gyógynövényes legelő. – A Hegedűs sajtot olyan marhák tejéből készítjük, amelyek gyógyfüves legelőn legelnek. A hosszú érlelésű hegyi sajtok minden jellegével rendelkezik ez a sajtkülönlegesség: erős, enyhén édes, gyümölcsös utóízzel. Kérgének színe vöröses - barnás, belseje sárgás, állaga félkemény, mégis roppant íz kavalkádot hagyva maga után, könnyen omlik szét a szánkban – teszi hozzá Szendrői Júlia üzletvezető.

etyek4A „traktoros kiruccanás” után visszatérve a sajtműhelybe, megtekinthetjük, hogyan lesz a tejből sajt. A 300 literes rézüstben felmelegített tejet a sajtmester beoltja, bekultúrázza, az alvadékot felvágja, tovább hevíti, majd a sajtkendővel kiemeli a savóból és formába helyezi, ahol megkezdődik a préselés, a maradék tejsavó eltávolítása. A mester szakszerűen kalauzolja el a vendégeket a sajtkészítés tudományának útvesztőiben. Akit viszont a tejfeldolgozás egy másik fortélya érdekel, az megismerkedhet a vajköpülés művészetével. – Hagyományos fa vajköpülőben friss, édes tejszínből készítjük a vajat, amit aztán meg is lehet kóstolni. A vendégekkel együtt készített sajtokra rákerül az évszám és a név, melyet azután egy éves érlelést követően jövőre akár meg is lehet vásárolni, ha a vendég visszalátogat – mondja el Szendrői Júlia üzletvezető.  A sajtkóstolót borkóstolóval egészítik ki, összepárosítva a sajtokat a hozzájuk leginkább illő borokkal. Az etyeki „nedűt” a szomszédos pincészetek biztosítják.  

etyek5Valóban élménydús programban lehet része annak, aki ellátogat Etyekre, a sajtút első állomására. Lehet akár röpke másfél óra, vagy akár egy teljes nap, a sajtkészítésben és kóstolásban mindenki megtalálja a magának való élvezetet. Ezen kívül a település más lehetőségeket is tartogat, a pincesorok látogatásán túl egészen a Korda Filmstúdió megtekintéséig.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek