Gördülj be Görgetegre: élmények sokasága az Öreghárs Vendégházban

10 nov. 2014 Vaskor István

Sokaknak első hallásra talán nem sokat mond a település neve, pedig Görgeteg büszkén vallhatja magáról: a falu környezetével bőkezűen bánt a természet.

oreghars3Mielőtt belemelegednénk abba, miért említettük a természetet, a képzeletbeli térképen keressük meg ezt a festői környezetben elterülő települést! Görgeteg Somogy megye déli részén a 68-as számú főút mentén fekszik, távol a városok zajától, de elérhető közelségben azokhoz: Nagyatád 16 km-re, Barcs 21 km-re, Kaposvár 49 km-re található, a csokonyavisontai gyógyfürdő pedig mintegy 8 kilométerre fekszik.

Ebben a csendes, idilli környezetben „magasodik” az Öreghársfa Vendégház – Görgeteg új színfoltja –, mely nem csupán a nyugalom szigete, hanem kínálatával a környék turisztikai kiindulópontja is lehet. A szálláshely 2014. november végétől  fogad vendégeket, s hogy érdemes lesz megismerni a Magyarországon „kalandozó” vándoroknak a vendégházat, arra garancia a porta elismerése: az Öreghársfa Vendégház a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének szakmai ajánlására megkapta a legmagasabb Nemzeti Tanúsító Védjegyet, a négynapraforgós minősítést.

oreghars2Valamikor vonatközlekedés is volt errefelé, de ma már nincsen. A volt vasútállomás területe ugyanakkor kaput nyitott a turisták fogadására. Itt épült meg az Öreghársfa Vendégház, melynek két épületében – nem mellesleg egy hektáros körbekerített területen – egyszerre 12 vendég elszállásolására van lehetőség. Összesen hat tágas szoba várja a vendéget, a nagy terek pedig lehetőséget engednek pótágyak elhelyezésére is. Az egyik ház apartman jellegű – ez családoknak, baráti közösségeknek ideális –, ám mindkét épület teljesen felszerelt konyhával és családiasan berendezett társalgóval rendelkezik, kisgyermekkel érkezőknek pedig kiságyat, etetőszéket és babafürdető kádat is biztosítanak. Jó hír a leendő látogatóknak, hogy a szálláshelyre házi kedvenceiket is bevihetik.

oreghars5A vendégház változatos kikapcsolódást kínál a látogatóknak. Szauna, jakuzzi biztosítja a kényeztető ittlétet, akik pedig a gasztronómia szerelmesei, a nyitott kemencében és a bográcsozó helyen süthetnek és főzethetnek, felhasználva akár a helyi termelők portékáit is. Ám a családdal érkező gyerekek sem unatkoznak itt: homokozó, indián sátor, társasjáték várja őket, s bár a falusi kikapcsolódás nem a technikáról szól,televíziót is nézhetnek, és WIFI kapcsolaton keresztül internetezhetnek is. Ha pedig sportolni szeretnének a vendégek, a nagy terület egy kis focira, tollaslabdázásra kiválóan alkalmas, és pingpongasztal is rendelkezésükre áll.

A családias hangulat bármely évszakban – mert a vendégház egész évbe nyitva tart – biztosított: amikor az est leszáll, a kandalló melege mellett vagy akár a szabadtéri filagóriákban egy jó beszélgetés egy finom pohár bor mellett, szép esték élményével gazdagodhatnak a vendégek.

oreghars4Ám ezzel nincs vége a ház kínálatának. Az egy hektáros birtoktól karnyújtásnyira jóval nagyobb terület, négy hektár várja a vendégeket. A bőkezű természet ajándékaként itt terül el saját horgásztavuk, melynek partjáról a pecások hódolhatnak kedvenc szenvedélyüknek. Csónakázásra is van lehetőség, és itt, a természet lágy ölén próbálhatják ki íjász tudományukat a szállást igénybe vevő vendégek. Amolyan mini állatkert is található ezen a nagy területen lovakkal, juhokkal, kecskékkel, mangalicákkal és vaddisznókkal. Három lovuk és három pónijuk a lovaglás kedvelőinek nyújt aktív kikapcsolódást, de fogatos túrákra és – télen, megfelelő mennyiségű hó esetén – ló vontatta szánozásra is van lehetőség. Maradva a természet ajándékainál: a közelben található a Rinya folyó leágazása, a környékbeli erdők pedig vadban bővelkednek.

oreghars1Az Öreghársfa Vendégház tulajdonosai bőséges kínálatuk ellenére sem ülnek a babérokon! Terveik szerint a vendégház melletti területen elkészül fürdőmedencéjük, kerékpár kölcsönzésére is lehetőséget biztosítanak és „látványprogramként” disznótoros hét végi programokat kínálnak az érdeklődőknek.

További információk a vendégház weboldalán, illetve a 06-30-6001323 és a 06-20-217-7789 telefonszámon kaphatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek