A vidékjárás és vendégvárás két évtizede Bács-Kiskunban

16 okt. 2014 Vaskor István

Szép jubileumot ünnepel e hét végén a felsőlajosi Idilli Pihenőparkban a falusi turizmus alföldi zászlóshajója, a Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület.

idilli3A térség vendégházait, lovas- és biotanyáit, vadászházait, pincészeteit, pihenőparkjait és a falusi vendégasztal szolgáltatást tagjain keresztül kínáló és ezeket népszerűsítő civil szervezet – mint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) aktív tagja – idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját.

Bács-Kiskun megye hazánk legnagyobb területű és az egyik legnapsütöttebb megyéje, melynek turisztikai vonzerejét a páratlan szépségű alföldi táj, a különleges természeti értékek, az épített örökség és a messze földön híres, az itt élők vendégszeretetére épülő gasztronómia  jelenti. E köré szerveződik a megye sok-sok vidéki rendezvénye, programja és fesztiválja. Bács-Kiskunban található a betyárromantika és csárdamítosz hangulatát idéző, és a vidék legjobb éttermei közé tartozó lajosmizsei Tanyacsárda, valamint a lovas programok kínálatában hazai viszonylatban szinte „verhetetlen”, éttermében pedig igazi magyaros ízeket kínáló felsőlajosi Idilli Pihenőpark és Lovastanya Panzió. Itt, a fiatal fogathajtó világbajnok, ifjabb Nagy Tibor és családja birtokán kerül sor 2014. október 18-án a Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület jubileumi ünnepségére.

csarda1A szombati rendezvény egyik védnöke a FATOSZ ”Művészek a vidékért” kampányának Bács-Kiskun megyei arca, Cseke Péter színművész, a Kecskeméti Katona József Színház igazgató-rendezője. A művész életének és munkásságának eddigi időszaka többnyire a vidékhez köti, ezért nem véletlen, hogy jó ismerőse a vidék rezzenéseinek, hivatásából fakadóan pedig kultúrájának is. Ahogy Cseke Péter fogalmazott: „Bács-Kiskun megye területe sok szépséget, látnivalót, és meglepetést tartogat az idelátogató vendégek számára, amely akkor tárul fel, ha őszinte érdeklődéssel, a hagyományok iránti nyitottsággal fordulunk az itt élők felé.”

cseke1E szellemiség kíséri a Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület tagjainak munkáját is. Tevékenységüket, sikereiket, mindennapjaikat mutatják majd be rövid előadás keretében a szombati ünnepségen, ahol a program részeként a jubiláló közösség tagjai és a meghívott vendégek az Idilli Pihenőparkban együtt fogatozhatnak ifjabb Nagy Tibor világbajnokkal, a késő délutáni órákban pedig a csikósok játékát és a lovasbemutatót tekinthetik meg a Tanyacsárdában.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek